En krans og en tanke til modstandsfolkene

Hjemmeværnskompagni har et særligt tilhørsforhold til mindestenen ved Ashøje for dem, der var med i modstandsbevægelsen

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

ASHØJE:Hjemmeværnskompagni Thy har et helt særligt forhold til den mindesten for modstandsbevægelsen, som blev rejst ved Hjemmeværnets 50 års jubilæum 1999.

Det fortalte kompagnichef Jesper J. Hornshøj, Sundby Thy, fra Hærhjemmeværnets kompagni Thy, der søndag 5. maj traditionen tro mødtes på dette sted for at nedlægge en krans og mindes modstandskampen.

Hjemmeværnet ser stadig sig selv om en fortsættelse af modstandsbevægelsen under den tyske besættelse 1940-45, og i sin tale gennem kompagnichefen hele forløbet fra det tyske angreb på Danmark natten til 9. april 1940 over ultimatummet til konge og regering tidligt om morgenen, regeringens accept af den tyske besættelse og de kampe omkring den dansk-tyske grænse, der stadig fandt sted. I alt faldt 200 tyske og 16 danske soldater den morgen, fortalte han.

Med retstilling, honnør, fane og krans hædrede en række af kompagniets 55 aktive medlemmer kammeraterne i modstandsbevægelsen - og ikke mindst dem, der måtte leve op til mottoet: ”Kæmp for alt, hvad du har kært, dø, om så det gælder.”

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.