Voksenundervisning

En person har altid to sider

Store portrætter på Droninglund Kunstcenter

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

På første sal udstiller fire kunstnere. Blandt dem er Leila Andersen med malerier og Trine Toft med keramik.

DRONNINGLUND:Den store udstillingssal på Dronninglund Kunstcenter er i denne tid præget af store portrætter, der hænger ned fra loftet. Det er på alle billederne kendte personer, der portrætteres af kunstneren Janusz Tyrpak, der på denne omfangsrige separatudstilling viser næsten 80 værker.

- En person har jo altid to sider, så derfor har det været meget naturligt for mig at vise flere sider af samme person, fortalte kunstneren ved ferniseringen i søndags.

- Portrætterne skal selvfølgelig ligne, men man kan sagtens forsøge sig lidt med farver og former. Det samme gør jeg med mine parafraser, hvor jeg tager et velkendt motiv fra værker af de store kunstnere. Motivet er der, men så putter jeg min egen fortolkning ind i dem ligesom jeg fylder dem med nutidens elementer. Det gælder således et billede med motiv fra Velazquez. Her har jeg bl.a. anbragt en moderne køkkenmaskine. Jeg lægger min fantasi ind i billedet, sagde Janusz Tyrpak.

Åbningstalen blev holdt af højskoleforstander Pia Schnoor fra Vrå Højskole. Hun filosoferede lidt over, hvad kunst egentlig er.

- Jeg kan som ikke-professionel i kunstens verden af og til komme frygteligt i tvivl om, hvad kunst egentlig er, sagde hun.

- Selv om jeg gør mig umage og går grundigt til værks, vil der alligevel være spørgsmål, tvivl og modsætninger, som jeg ikke kan redegøre for eller forstå, sagde hun og kom derefter med en række spørgsmål, man kan stille til, hvad kunst egentlig er. Hun kom dog også med et forsøg på en definition.

- Et værk er et kunstværk, hvis det over tid kan fastholde mange beskuere i et forsøg på at besvare spørgsmål, fastslog hun.

På første sal kan man bl.a. se keramiske værker af Trine Toft og malerier af Leila Andersen. I et rum for sig udstiller Kurt Nielsen fotografier.

- Jeg har fotograferet siden jeg var 15 år, fortalte han.

I de første mange år var det naturligvis med film og med en masse arbejde i mørkekammeret. For 6-7 år siden gik jeg over til digital foto, og det elsker jeg. Det giver en frihed, når man sidder ved sin computer og styrer det hele. Det er virkelig herligt, sagde han.

I kælderen udstiller Lisa Marie Frost malerier, mens Malene Bjelke viser skulpturer.

- Det er altid mennesker, jeg laver, fortalte hun.

- Jeg bruger ikke model, men nogle af de personer, jeg modellerer, har jeg måske set. Jeg ved det ikke, men jeg holder meget af at lave mennesker. Der er så mange muligheder, sagde hun.

Ved ferniseringen optrådte Anna Bilde Jacobsen med egne sange, mens hendes far, Hans Bilde Jacobsen, sad ved klaveret under fællessangen. Han er for øvrigt netop ansat som viceforstander på Dronninglund Efterskole.

Den afvekslende og spændende udstilling kan ses frem til den 14. september.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst