En rystende oplevelse

Ung dansk-palæstinenser blev tilbageholdt og krydsforhørt i Tel Avivs lufthavn

Formand for Palung Aalborg, Wadad Dababech, holder - sammen med en anden af de unge, der blev tilbageholdt i Tel Avivs lufthavn - foredrag på Vejgaard Bibliotek søndag kl. 17.

Formand for Palung Aalborg, Wadad Dababech, holder - sammen med en anden af de unge, der blev tilbageholdt i Tel Avivs lufthavn - foredrag på Vejgaard Bibliotek søndag kl. 17.

AALBORG:Det skulle egentlig have været en hyggelig turisttur med mulighed for at opleve det land og den kultur, som hendes forældre kommer fra.

Men i stedet blev den 18 årige danske statsborger og formand for Palung i Aalborg, Wadad Dababech, i oktober tilbageholdt Tel Avivs lufthavn i 16 timer, og to af hendes rejsefæller fra organisationen endte oven i købet med at blive smidt i en fængselscelle og nægtet indrejse.

Blev ydmyget

- Jeg følte virkelig, at vi blev ydmyget, fortæller hun.

- Vi ville jo bare besøge det land vores forældre og bedsteforældre kommer fra, og derfor havde vi både planlagt ture til Vestbredden og 48-området. Men i stedet blev vi tilbageholdt og skulle svare på alle mulige spørgsmål. Og selvom jeg fik lov at gå til sidst, blev jeg tvunget til at skrive under på en erklæring om, at jeg ikke ville besøge Vestbredden, forklarer hun.

Skræmmende

Wadad er stadig rystet og vred over oplevelsen. For tilbageholdelsen gjorde hende naturligvis bange, så på et tidspunkt fik hun også et astma-anfald.

- Jeg følte simpelthen ikke, jeg kunne få luft. Så det var ret skræmmende. Også fordi jeg som dansker aldrig havde regnet med at blive behandlet på den måde. Danmark og Israel har jo indgået en aftale om, at danske statsborgere frit kan rejse ind i landet og blive der i tre måneder på turistvisum. Og jeg er jo bare en ganske almindelig pige på 18 år, som aldrig har gjort noget som helst, og derfor har de heller ikke noget på mig, understreger hun.

Andre står også frem

Oplevelsen har også fået andre deltagere i turen til at stå frem. Blandt andet den 22 årige jurastuderende fra Aarhus, Mahmoud Halloum, som har fortalt om sin fængsling til Berlingske Tidende. Men i en pressemeddelelse til avisen skriver Israels konsul i Danmark, Shaul Museri, blot: ”Det burde være unødvendigt at fremføre, at Israel - ligesom ethvert andet land - forbeholder sig retten til ikke at udstede indrejsetilladelse, i overensstemmelse med internationalt accepterede kriterier”.

Den israelske ambassade er dog ved at undersøge sagen nærmere, og Wadad håber også, det får konsekvenser.

Forklaring ønskes

- Jeg vil i hvert fald gerne have en begrundelse for, hvorfor de israelske myndigheder syntes, de havde ret til at behandle os sådan, siger hun.

- Vi har slet ikke gjort eller sagt noget. Og Palung er jo også en meget fredelig og demokratisk organisation, påpeger hun.
Vil man høre mere om Wadas og de øvrige unge dansk-palæstinenseres oplevelser på turen, er chancen der blandt andet på søndag, hvor Palung Aalborg er vært ved et foredrag på Vejgaard Bibliotek kl. 17.
- Der var da heldigvis også gode oplevelser. Men det hele kom desværre til at stå lidt i skyggen af den behandling vi fik i lufthavnen, siger Wadad.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.