Kina

Er der liv derude? Verdens største radioteleskop skal lede efter liv i rummet

Med et areal, der svarer til 30 fodboldbaner, er verdens største radioteleskop, FAST, åbnet i Kina

Med et areal, der svarer til 30 fodboldbaner, er verdens største radioteleskop, FAST, åbnet i Kina. Foto: AFP Photo

Med et areal, der svarer til 30 fodboldbaner, er verdens største radioteleskop, FAST, åbnet i Kina. Foto: AFP Photo

KINA:Verdens folkerigeste land er for alvor stemplet ind i kampen om at kortlægge universet. I Guizhou-provinsen i den sydvestlige del af Kina har man netop holdt officiel åbningsdag på verdens største radioteleskop, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope). Det skriver Videnskab.dk.

Med en diameter på 500 meter og et samlet areal, der svarer til 30 fodboldbaner, bliver FAST verdens største radioteleskop. Det hidtil største radioteleskop, Arecibo Observatory i Puerto Rico måler til sammenligning ’kun’ 305 meter i diameter.

Åbningen af FAST giver ifølge den danske astronom Christian Brinch spændende muligheder.

- Teleskopet kan give os ny og mere detaljeret viden om Mælkevejens dannelse og udvikling, mens det for andre galakser kan være med til at teste modeller for universets udvikling, siger Christian Brinch, der er adjunkt ved Niels Bohr International Academy på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Hydrogen er det mest forekommende molekyle i universet. Derfor kan man studere galaksers struktur ved at kortlægge hydrogenindholdet. Hydrogen udsender stråling, der præcis rammer den bølgelængde, som FAST kan måle.

Svar på spørgsmål

Den anden store "science case", som FAST muliggør, er ifølge Christian Brinch, at man kan bruge teleskopet til at lede efter exoplaneter.

- Man håber at kunne observere signaler fra exoplaneter, selvom det endnu aldrig er lykkes at finde nogen med denne metode.

Exoplaneter er planeter, som kredser omkring andre stjerner end solen. I vores eget solsystem findes planeten Jupiter, som udsender radiobølger. Håbet er, at nogle af disse exoplaneter minder om Jupiter og derfor også udsender radiobølger, der kan måles med FAST.

FAST giver også potentielt mulighed for omsider at give os svaret på det spørgsmål, der har naget menneskeheden i så mange år: Er der liv derude?

Teleskopet skal da også bruges til at "observere kommunikationssignaler fra andre planeter" ifølge det kinesiske nyhedsmedie Xinhua.

Det betyder dog ikke, at vi skal glæde os for tidligt, forklarer Christian Brinch.

- Det er den mere eksotiske side af sagen. Man har brugt andre radioteleskoper til at lede efter radiosignaler af ikke-naturlig oprindelse, som det hedder, i USA i mange år. Det kan man naturligvis også gøre med det her teleskop, siger Christian Brinch og uddyber:

- Man bruger en masse tid på at stirre op i himmelen, mens der er en meget lille sandsynlighed for succes. Som de fleste nok ved, har vi aldrig fundet noget, men det høster meget omtale. Jeg synes, det er mere spændende at observere kendte exoplaneter og skaffe ny viden om dem.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst