300 mink-ansatte risikerer hurtig hjemsendelse

Uden job har medarbejdere fra eksempelvis Ukraine en uge til at rejse hjem, når jobbet er slut. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) afviser forslag fra Agri Nord om overgangsordning

Minkbranchens afvikling rammer ikke bare avlerne, men også deres ansatte. Ifølge Agri Nord mister 2200 deres job samtidigt. Arkivfoto: Bent Jacobsen

Minkbranchens afvikling rammer ikke bare avlerne, men også deres ansatte. Ifølge Agri Nord mister 2200 deres job samtidigt. Arkivfoto: Bent Jacobsen

NORDJYLLAND:Med minkbranchens nedlukning står flere end 300 udlændinge til at blive sendt hjem først i det nye år, fordi de har mistet deres job i minkbranchen.

Fordi de er borgere fra et land udenfor EU, er deres opholdstilladelse afhængig af, at de har et job. I det øjeblik jobbet forsvinder, har de maksimalt en uge til at rejse hjem. Det er i særlig grad personer fra Ukraine, der er berørt

Agri Nord foreslår en overgangsordning, så de kan blive her i landet.

- Det er folk, som har været her i mange år, og som måske har etableret sig med familie og hus. De er integrerede, kender kulturen, og det er en dygtig arbejdskraft, vi har brug for i landbruget, siger næstformand i Agri Nord, Henrik Dalgaard Christensen.

Næstformand i Agri Nord, Henrik Dalgaard Christensen, foreslår regeringen at lave en overgangsordning for de mange udlændinge, der med minkbranchens afvikling ellers står til hjemsendelse. Foto: Laura Thomsen <i>Foto: Laura Thomsen</i>

Næstformand i Agri Nord, Henrik Dalgaard Christensen, foreslår regeringen at lave en overgangsordning for de mange udlændinge, der med minkbranchens afvikling ellers står til hjemsendelse. Foto: Laura Thomsen Foto: Laura Thomsen

I en henvendelse til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye foreslår han derfor, at ikke-EU-borgere, der har mistet deres job på grund af lukning af minkbranchen, får opholdstilladelse i yderligere tre til seks måneder, så de har mulighed for at finde et andet job.

- Vi kan sagtens finde job til dem, men ikke lige fra dag til dag, når 2200 ansatte i minkbranchen mister deres job samtidig, siger han.

Udover de 300, som ikke er EU-borgere, har også cirka 600 EU-borgere og over 1000 danskere mistet deres job indenfor minkbranchen i Nordjylland.

Dispensation for lønkrav

Han mener desuden, at der i samme periode bør lempes på det nugældende lønkrav, hvor en ikke-EUborger skal have mindst 26.100 kroner i månedsløn for at have opholdstilladelse.

Han foreslår således, at kravet sænkes til 23.100 kroner i den periode, hvor udlændingen bliver omskolet til et andet job indenfor svin eller kvæg.

- Det kan gøres meget ukompliceret med tre linjer fra en minister, der giver dispensation, siger han.

Almindelig anstændighed

Teamleder for HR & Rekruttering i Agri Nord, Vittus Bernlow, der blandt andet arbejder med rekruttering af udenlandsk arbejdskraft til landbruget, arbejder lige nu hårdt på at finde nye jobs til de mange ikke-EU-borgerne, der er ramt af situationen.

- Vi får lige nu rigtig mange henvendelser fra ulykkelige familier, der står i den situation, at de skal hjemsendes. Flere af dem har etableret sig her med deres familie, og de står til at miste hus og hjem og netværk. Vi gør alt, vi kan, for at hjælpe dem, men med den korte frist er det svært, fortæller Vittus Bernlow, der er overbevist om, at det er muligt at finde arbejde til en stor del af de minkfolk, der står til at blive overflødige, hvis fristen for hjemrejse blev forlænget.

- Der er i øjeblikket mangel på arbejdskraft i både svine- og kvægbesætninger, og jeg bliver også kontaktet af andre større virksomheder, der har interesse i den arbejdskraft, der pludselig bliver ledig. For mange gælder imidlertid, at det er nødvendigt med noget omskoling, siger Vittus Bernlov, der finder, at situationen, hvor en hel branche er tvangslukket, er så ekstraordinær, at politikerne i det mindste bør lempe kravene midlertidigt.

- Mange af dem har været her i måske syv-otte år. At sige til dem, at der ikke er mere arbejde til jer, I kan godt rejse hjem, det kan vi bare ikke være bekendt. Der går ikke noget af os ved at sige: I får lige nogle ekstra måneder til at søge jer et job, siger Vittus Bernlov.

Svært at finde job udenfor landbruget

I forhold til deres jobmuligheder forklarer han, at de generelt er begrænset til landbruget, fordi de som ikke-EU-borgere ved ansættelse i andre brancher skal oppebære en løn, som i mange tilfælde vil overstige deres danske kollegers lønniveau. Aktuelt drejer det sig om godt 36.000 kr. om måneden eller cirka 10.000 mere end i landbruget.

Henrik Dalgaard Christensen mener, at det danske samfund har en forpligtigelse til at vise samfundssind og hjælpe familierne ved at lempe kravene, så familierne kan blive i Nordjylland.

Tesfaye: Kommer ikke til at ske

Det kommer dog ikke til at ske, fastslår udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

- Det er utroligt trist, at de her mennesker, der har været en god arbejdskraft og været med til at styrke dansk økonomi, mister arbejdet, og vi gør, hvad vi kan for at holde hånden under beskæftigelsen, men vi kommer ikke til at lave særlige ordninger, så eksempelvis ukrainere kan komme foran i køen, eller særlige opholdsordninger for folk fra minkbranchen. Vi skal huske på, at der er masser af andre brancher, som desværre har måttet fyre, siger Mattias Tesfaye.

- Men for minkbranchen gælder jo det særlige, at den modsat andre brancher ikke kommer på fode igen. Det, de her mennesker kan, kommer de jo ikke til at kunne bruge andre steder?

- Jeg er med på, at det er en meget barsk omgang hele minkindustrien er udsat for, men vi har hele tiden været tydelige omkring, at en midlertidig opholdstilladelse for personer fra tredjelande er knyttet til et arbejde, siger Tesfaye, der påpeger, at de pågældende efter fire år i Danmark har haft mulighed for at søge permanent opholdstilladelse.

I forhold til det forhold, at arbejde i minkindustrien er ophørt med at eksistere, siger ministeren, at der også stilles spørgsmål ved, om eksempelvis flyindustrien vil vende tilbage til det normale.

- Hvad med fyrede i andre brancher?

- Hvis vi lavede særlige forhold for minkindustrien, ville næste spørgsmål være; hvad med folk i restaurationsbranchen, flyindustrien eller rejsebureauerne? Der er rigtig mange mennesker, der rammes meget hårdt af det her, siger ministeren, der i øvrigt vurderer, at de snart forhenværende ansatte i minkbranchen bør have gode muligheder for at få et af de fortsat ledige job i de øvrige landbrugserhverv.

- Jeg kan høre på nogle af arbejdsgiverne i landbruget, at de har været glade for den her arbejdskraft. Derfor tænker jeg da også, at det er nogle mennesker, der kan finde ud af at stå op om morgenen, få armene ned fra kroppen og bestille noget.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.