Amerikansk kongetal holder niveauet med 428.000 nye job

Amerikansk erhvervsliv fortsætter med at skabe job i stor stil. Også i april nåede tallet over 400.000.

Den amerikanske økonomi fortsætter med uformindsket fart sin fremdrift.

Det viser det såkaldte kongetal, der er en opgørelse over, hvor mange nye arbejdspladser, der blev skabt i USA den seneste måned.

I april nåede tallet op på 428.000 job, når man fraregner landbruget. Det er bedre end forventet og på niveau med marts måned, hvor der blev skabt 431.000 job.

- Det syder og bobler på det amerikanske arbejdsmarked. Beskæftigelsen er nu steget 16 måneder i træk, mens ledigheden er tæt på samme utrolig lave niveau som før corona, skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Her konstaterer han også, at der nu er under seks millioner ledige amerikanere, samtidig med at der 11,5 millioner ledige job.

Arbejdsløshedsprocenten er uforandret og hedder fortsat 3,5.

Det er ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, tæt på at være det laveste niveau i næsten 50 år.

- Vi er meget nær at skulle helt tilbage til 1969 for at finde en lavere ledighed, og det er ikke umuligt, at det kan gå hen og ske inden for de kommende måneder, noterer han sig.

Den faldende ledighed gør, at det er værd at holde øje med de amerikanske lønstigninger. De blev i april opgjort til 5,5 procent hen over det seneste år - det samme som i marts.

Som en konsekvens af den høje inflation og det, der kunne udvikle sig til en overophedet økonomi, besluttede den amerikanske centralbank Fed forleden at hæve renten med hele 0,5 procentpoint.

Og der er udsigt til en række renteforhøjelser de kommende måneder for at holde inflationen nede.

Udfordringen består dog i ikke at bremse for hårdt op, så det resulterer i, at den økonomiske vækst slår bakgear.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden