Analytiker: Milliardlån giver SAS arbejdsro det næste år

SAS har prioriteret at få en partner ind, som kan se sig selv som storaktionær i fremtiden, siger analytiker.

SAS fik fredag godkendt et milliardlån hos amerikansk domstol. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

SAS fik fredag godkendt et milliardlån hos amerikansk domstol. (Arkivfoto). Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Luftfartsselskabet SAS kunne fredag ånde lettet op, da en amerikansk domstol godkendte et lån på fem milliarder kroner.

Det er nemlig afgørende for, at selskabet kan komme videre med sin redningsplan. Det siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

- Lånet er først og fremmest afgørende for, at SAS kan betale sine regninger til leverandører og personalet hen over det næste års tid, siger han.

- Og så er det en garanti for, at man kan holde konkursbegæringerne væk fra selskabet i en periode, hvor man forsøger at gennemføre en redningsplan.

Det er kapitalfonden Apollo Global Management, der står for lånet på 700 millioner dollar, som svarer til 5,1 milliarder kroner.

Lånet skal give SAS ro til at gennemføre en omfattende omstrukturering af selskabet. SAS meddelte i juni, at selskabet havde søgt om konkursbeskyttelse i USA i en såkaldt chapter 11-proces.

Godkendelsen af lånet kom imidlertid ikke uden spændinger i retslokalet.

Dommeren var nemlig skeptisk over for den del af aftalen, som giver kapitalfonden muligheden for at blive storaktionær efter endt konkursbeskyttelse.

- Det har dommeren set som en ulempe, fordi det holder andre investorer ude, siger Jacob Pedersen.

SAS har anskuet det anderledes, fordi selskabet netop har prioriteret at få en partner ind, som vil tegne aktier bagefter.

Apollo får muligheden for at få gevinster på sine aktier, hvis SAS bliver et velindtjenende flyselskab efter konkursbeskyttelsen.

Det har dommeren været skeptisk over for, fordi kapitalfonden i forvejen får en høj rente på det lån, som det har givet SAS, lyder det fra aktieanalysechefen.

- Kapitalfonden får en rente oppe over 20 procent, når alt er betalt. Så det er dyrt, men det er billigere end alternativerne, fastslår han.

SAS skriver selv i en pressemeddelelse, at den godkendte aftale ligger meget tæt på den oprindelige. Dommeren krævede tilsyneladende nogle justeringer i ordlyden af selve aftalen.

Men det er ikke noget, som Jacob Pedersen tillægger den store betydning.

- Hvis det havde været vigtige justeringer, så skulle SAS have uddybet det over for omverdenen, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.