Analytiker: SAS-piloters ja afværger mulig katastrofe

Med en ny overenskomst har piloter sagt ja til at gå omkring 25 procent ned i løn og op i arbejdstid.

1,3 millioner passagerer fløj med luftfartsselskabet SAS i juli. Det er 32 procent færre end måneden før. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

1,3 millioner passagerer fløj med luftfartsselskabet SAS i juli. Det er 32 procent færre end måneden før. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er mildest talt rigtig godt nyt for luftfartsselskabet SAS, at piloterne har sagt rungende ja til en ny overenskomst.

Det vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

- Alternativet havde været på nippet til en katastrofe, siger han.

- Det her har været et umådeligt dyrt ja at få for SAS. Det har formentligt kostet 1,5 milliarder kroner, og derudover står man nu med en kundegruppe, som man skal begynde at genopbygge tilliden hos.

Det var efter måneders besværlige og langvarige forhandlinger, at SAS og de strejkende piloter i SAS Pilot Group endelig nåede til enighed om en overenskomst den 19. juli.

Det var med til at afslutte to ugers strejke. Som følge af strejken blev 3700 flyafgange aflyst. Det berørte i alt 380.000 passagerer.

Med den nye overenskomst har piloterne sagt ja til at gå omkring 25 procent ned i løn og op i arbejdstid.

Men på trods af det er SAS fortsat i store økonomiske problemer og arbejder på at få gennemført en redningsplan, der hedder SAS Forward. Planen skal give årlige besparelser i milliardklassen.

En del af redningsplanen er den nye overenskomstaftale med piloterne.

- Man skal stadig huske, at overenskomsten stadig kun er én puslespilsbrik ud af mange, som skal lægges, siger Jacob Pedersen.

1,3 millioner passagerer fløj med luftfartsselskabet SAS i juli. Det er 32 procent færre end måneden før.

- Det vigtigste for SAS er lige nu, at den her nye overenskomst med piloterne gælder 5,5 år. Det betyder, at der er arbejdsro et godt stykke tid - hvad piloterne angår.

- Men det betyder jo ikke, at passagererne bare kommer igen, og der ligger et stort arbejde for SAS med at genopbygge tilliden, siger Jacob Pedersen.

En del af baggrunden for konflikten mellem SAS og piloterne var, at SAS under coronapandemien måtte opsige omkring halvdelen af piloterne.

Med den nye overenskomst vil alle 450 opsagte piloter blive tilbudt en genansættelse i fremtiden.

Samtidig kommer SAS' piloter til at gå 25 procent ned i løn. Grænsen for arbejdsbyrden hæves fra 47 timer til 60 timer om ugen.

Derudover skal piloterne flyve mere om sommeren og mindre om vinteren.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.