Analytiker: SAS' planer om konkursbeskyttelse er i fare

Luftfartsselskabet SAS taber op mod 90 millioner kroner dagligt. Det har selskabet oplyst torsdag.

SAS' planer om en rekonstruktion under konkursbeskyttelse er i fare, vurderer aktieanalysechef fra Sydbank Jacob Pedersen. (Arkivfoto). <i>Annika Byrde/Ritzau Scanpix</i>

SAS' planer om en rekonstruktion under konkursbeskyttelse er i fare, vurderer aktieanalysechef fra Sydbank Jacob Pedersen. (Arkivfoto). Annika Byrde/Ritzau Scanpix

Luftfartsselskabet SAS har planer om at indlede en rekonstruktion i USA under konkursbeskyttelse i en såkaldt chapter 11-proces.

Men de planer kan pilotstrejken ende med at sende i graven.

Det vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank med særligt fokus på SAS.

Selskabet har fået grønt lys til at indlede rekonstruktionen, så SAS fortsat kan fortsætte med at holde gang i driften og udbetale løn, mens processen står på.

- SAS kæmper for at få chapter 11 på plads. I det spil er pilotstrejken en kæmpe udfordring og noget, der blokerer, siger Jacob Pedersen.

- Så ledelsen har nu gjort det klart, at redningsplanen begynder at hænge mere i laser på grund af strejken, og det er selvfølgelig meget kritisk.

Torsdag har SAS oplyst, at strejken koster op mod 90 millioner kroner dagligt. Indtil videre beløber det sig til op mod 900 millioner.

SAS-topchef Anko van der Werff har da også udtalt i en pressemeddelelse torsdag, at pilotstrejken sætter implementeringen af chapter 11-processen i fare - og dermed selskabets eksistensgrundlag.

Processen vil kræve finansiering gennem en speciel lånetype. Her er selskabet tilsyneladende langt i forhandlingerne om at få grønt lys til at optage disse, lyder det i torsdagens pressemeddelelse.

SAS søger finansiering på op mod 700 millioner dollar i den forbindelse. Det svarer til lidt mere end 5,1 milliarder kroner.

Men hvis man ikke kan få denne finansiering, kan det spolere hele konkursbeskyttelsen, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen.

- Det kan betyde, at man risikerer at skulle tilbagelevere en masse fly. Og så kan man ende med at skulle nedskalere forretningen kraftigt.

- Det er ikke et scenarie, som SAS-ledelsen ønsker, men man kan ikke længere udelukke det, siger han.

Ifølge Jacob Pedersen er SAS-ledelsens meddelelse om strejkens omkostninger er udtryk for, at strejken ikke kan fortsætte meget længere, inden hele redningsplanen er sat over styr.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden