Antallet af konkurser stiger til det højeste siden 2019

I marts er 242 aktive virksomheder gået konkurs. Økonom forventer, at der vil komme flere konkurser.

Usædvanligt mange virksomheder har drejet nøglen om i marts.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik, der er korrigeret for sæsonudsving, har marts i alt budt på 242 konkurser blandt aktive virksomheder.

Det er det højeste antal konkurser siden oktober 2019.

Årsagen til, at tallene kun dækker over aktive virksomheder, er, at der også findes inaktive og tomme virksomheder. De vil kunne skævvride billedet.

Derfor tæller Danmarks Statistik kun virksomheder med, der har ansatte eller har en omsætning på mere end en million kroner.

I Dansk Industri, landets største erhvervsorganisation, bider cheføkonom Allan Sørensen mærke i, at antallet af konkurser har ligget lavt i lang tid. Indtil nu.

- Antallet af konkurser steg i marts til det højeste niveau i to og et halvt år.

- Konkurserne har ligget på et utroligt lavt niveau under coronakrisen, men vi skal forvente at se flere konkurser i den kommende tid, siger Allan Sørensen.

Højere priser på råvarer og stigende renter gør det sværere for virksomheder at få økonomien til at løbe rundt.

Samtidig er der virksomheder, der presses af tilbagebetaling af lån.

Så sent som fredag i sidste uge skulle 46.000 virksomheder betale udskudt moms og A-skat for samlet 22 milliarder kroner.

Senere på året skal der tilbagebetales yderligere otte milliarder kroner.

- De rentefrie coronalån og kompensation for løn og faste udgifter har sikret, at mange virksomheder er kommet helskindet igennem coronakrisen.

- Konkurserne vil næppe gå amok, men vi vil få en mere normal dynamik i dansk erhvervsliv, som indebærer flere konkurser, end vi har set over de sidste par år, siger Allan Sørensen.

De 242 konkurser i marts har ført til, at 1076 fuldtidsjob er gået tabt. Det er en stigning på næsten 50 procent i forhold til i februar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.