Camilla passede heste hos Helgstrand: - Hold da kæft, et ringe sted

10.000 kroner om måneden - for 48 timers arbejde om ugen. Og overarbejde, som kunne afspadseres, når det var “belejligt”. Men det var det aldrig

22-årige Camilla Christensen var hestepasser hos Helgstrand Dressage. Hun har ikke noget godt at sige om sin tid der. <i>Foto: Claus Søndberg</i>

22-årige Camilla Christensen var hestepasser hos Helgstrand Dressage. Hun har ikke noget godt at sige om sin tid der. Foto: Claus Søndberg

NORDJYLLAND:Når 22-årige Camilla Christensen fra Hjørring ser tilbage på sine to et halvt år hos Helgstrand Dressage, har hun kun negative tanker i hovedet. Den elendige løn for knokleriet, overarbejdet som hun aldrig fik noget for, den hårde tone og ikke mindst oplevelserne ved sygdom.

- Jeg knoklede røven ud af bukserne. Det var vi mange, der gjorde. Det var først, da jeg blev syg, at det gik op for mig: Hold da kæft, et ringe sted jeg er, fortæller Camilla Christensen, som fyldte 18 år, da hun blev ansat.

En dag blev hun sparket i hovedet af en hest, da hun var ved at muge ud i en boks. Det lykkedes hende at kravle ud af boksen. Derefter blev hun nødt til at gå ind at lægge sig på en sofa. Kort efter kom daglig leder Thomas Sigtenbjerggaard ind til hende: “Hvis du kan ligge på sofaen, kan du også arbejde”, sagde han, hvorefter hun slæbte sig ud i stalden igen.

- Jeg synes ikke lige, det var den rigtige måde, han tacklede det på. Jeg kom aldrig til lægen eller en sygeplejerske og fik tjekket mit hoved, fortæller Camilla Christensen, som “døjer med hovedpine” og må tage panodil næsten dagligt. Hun oplevede også at blive sendt i arbejde 10 dage efter en blindtarmsoperation, hvor hun stadig var sygemeldt.

Ingen kommentarer

Nordjyske har forelagt Camilla Christensens oplevelse for Thomas Sigtenbjerggaard.

Der var en episode, hvor Camilla Christensen blev sparket i hovedet af en hest. Hun blev ret groggy og lagde sig ind på en sofa. Kan du huske, hvad du sagde til hende?

- Jeg har ingen kommentarer til det.

Men hvis jeg nu siger, at du sagde til hende, at hvis du kan ligge på sofaen..

-  Jeg har ingen kommentarer til jeres artikler og jeres skriverier, for jeg synes ikke, det er i orden - den måde I gør det på.

Hvorfor har du ikke en kommentar. Det er jo en anklage mod dig?

- Jeg har ikke nogen kommentar. Du kan bare tage det med vores presseafdeling. Jeg har ingen kommentarer.

Hård tone

Den hårde tone var ifølge Camilla Christensen hverdag hos Helgstrand Dressage.

- Derude har man ingen følelser, og man er ikke et menneske. Du er simpelthen bare en robot, og du skal bare kunne knokle. Og kan du ikke dét, så går du psykisk ned, og så bliver du skiftet ud, siger hun.

Siden hun stoppede hos Helgstrand Dressage i slutningen af 2019, har hun tænkt på at gå i medierne med sine oplevelser. Nordjyskes artikelserie om Andreas Helgstrand, som er blevet milliardær på at sælge varmblodsheste, gjorde udslaget.

- Han skovler penge ind, men han kan ikke finde ud af at give en ordentlig løn. Og så forventer han, at man bare kan knokle røven ud af bukserne. Jeg har desværre set mange, som er gået psykisk ned derinde, fortæller Camilla Christensen.

Nordjyske har set Camilla Christensens ansættelseskontrakt. Det fremgår, at den månedlige bruttoløn er 10.000 kroner, og at arbejdstiden er 48 timer ugentligt. Det svarer til 52 kroner i timen, men ifølge Camilla Christensen var hendes timeløn langt lavere. Det hænger sammen med, at hun arbejdede meget mere end 48 timer. I gennemsnit vel omkring 60 timer om ugen, vurderer hun. Nogle gange mere.

- I princippet stod vi til rådighed 24/7. Hvis der for eksempel var heste, der havde fået kolik, skulle vi ud at gå med dem - døgnet rundt, fortæller Camilla Christensen.

Det fremgår da også af kontrakten, at “medarbejderen er forpligtet til at påtage sig overarbejde”, som der “ikke udbetales honorar for”. Til gengæld kan optjente timer “i stedet afspadseres time for time på et for begge parter belejligt tidspunkt”.

- Men problemet var bare, at der ikke var noget belejligt tidspunkt for Helgstrand Dressage. Så vi fik aldrig lov til at afspadsere, fortæller Camilla Christensen.

Interessetimer

Andre kilder, som har været ansat til at passe heste hos Helgstrand, siger det samme til Nordjyske:

- Der var meget overarbejde - eller interessetimer, som de kalder det. Arbejdet skulle bare gøres færdigt. Og vi fik aldrig lov til at afspadsere overarbejdet, fortæller en groom, som var ansat i 2021, og som gerne vil være anonym. Hun stoppede efter cirka et halvt år, fordi det “bare var lidt for hårdt”. En anden groom, som var ansat i 2022, fortæller samme historie.

Bjørn Holtze, der er adjunkt og ekspert i ansættelsesret på Aalborg Universitet, har læst Camilla Christensens ansættelseskontrakt igennem.

- At ansætte på 48 timer er da atypisk for, hvordan folk er ansat i Danmark, hvor normalen er 37 timer, og 52 kroner er noget under det generelle lønniveau, man ser på det danske arbejdsmarked. Men det er ikke ulovligt, da vi ikke har en lovbestemt mindsteløn, siger han.

Til gengæld går det ikke, når Helgstrand Dressage afviser at give afspadsering for overarbejde. Heller ikke, selv om det ikke har været “belejligt” for virksomheden.

- Så er der tale om et brud. Det skal være muligt at afspadsere. Du har haft for mange timer, hvis du har haft mere end de 48 timer i gennemsnit om ugen over en periode på fire måneder. Den regel er meget klar, og brud på denne giver lønmodtageren ret til en godtgørelse, siger Bjørn Holtze.

"Noget af det groveste"

Helgstrand Dressage har afvist at indlede en dialog med fagforbundet 3F i Aalborg. Nordjyske har lagt Camilla Christensens lønoplysninger frem for formand for Den Grønne Gruppe i 3F Aalborg Kasper Oxholm Johansen. Han mener, at det er “decideret sørgeligt, at man behandler folk sådan”.

- Med 60 timer om ugen er vi nede omkring 40 kroner i timen. Det er noget af det groveste, jeg har hørt om i min tid i 3F Aalborg. I de sager, vi har med udlændinge, der ikke bliver behandlet særlig pænt, er vi trods alt omkring 80 kroner i timen, siger Kasper Oxholm Johansen.

Når 3F ikke går med planer om at blokere virksomheden, hænger det ifølge formanden sammen med, at der er tale om levende dyr, som skal have mad og pleje. Derfor ville blokaden hurtigt blive erklæret ugyldig.

- På den måde er vi sat skakmat i det her, siger han.

Camilla Christensen mindes en groom, som blev vred over, at alle overarbejdstimerne bare forsvandt ind i det rige stutteris økonomi.

- Jeg overhørte, at hun påtalte det og bad om at få lov at afspadsere. Men den daglige leder slog det bare hen og sagde, at det ikke kunne lade sig gøre lige i øjeblikket, siger Camilla Christensen.

Ifølge Camilla Christensen er den groom, som tog overarbejdet op med ledelsen, staldchef i dag. Nordjyske har spurgt hende, om der gives afspadsering i dag, hvor hun selv er blevet staldchef og kender hestepassernes forhold fra sin egen krop?

Men hun har hverken svaret på opkald eller sms.

Tidligere staldchef bakker Camilla op

Silje Engesvik var staldchef i samme periode, som Camilla Christensen var ansat. Nordjyske har spurgt hende, om hun kan genkende Camilla Christensens fortælling.

Camilla Christensen fortæller, at hun nok arbejdede 60 timer om ugen i gennemsnit og havde nattevagter og weekendvagter og ikke fik afspadsering?

- Ja, det er rigtigt. Jeg forstår ikke helt, at det er lovligt. Men det er det vist i Danmark, siger hun.

Og det var ikke kun Camilla Christensen, der havde det svært.

- Pigerne var så nedkørte. De var så trætte, og de græd meget. Der var ikke nogen empati. Det var et menneskesyn, jeg ikke kunne stå inde for, siger Silje Engesvik, der allerede efter seks måneder sagde til sin mand, at nu ville hun prøve at ændre tingene. Ellers måtte de rejse hjem.

Silje Engesvik og hendes mand, som de præsenterede sig på Helgstrand Dressages site, mens de var ansat.  <i>Helgstrand Dressage/Klokkerholm</i>

Silje Engesvik og hendes mand, som de præsenterede sig på Helgstrand Dressages site, mens de var ansat.  Helgstrand Dressage/Klokkerholm

Efter Silje Engesviks opfattelse var 10.000 kroner om måneden for en arbejdstid på 48 timer om ugen alt for lidt. Pigerne burde tjene, så de kunne klare sig selv, mener hun. Og hun sagde det også på ledermøderne. Men idéen faldt ikke i god jord:

- De sagde, at pigerne ikke var motiveret af lønnen. Det, synes jeg, var underligt. De andre - specielt Andreas Helgstrand - er jo meget motiveret af penge. Så hvorfor skulle andre mennesker ikke også være det, siger Silje Engesvik.

Men det var “som at snakke til nogen, der ikke ville lytte”, forklarer den norske kvinde, som var rejst til Danmark med sin mand og barn for at prøve at arbejde på Helgstrand Dressage, der allerede dengang havde opnået status som et af verdens absolut bedste salgs- og træningscentre for dressurheste. Ret hurtigt gik det dog op for Silje Engesvik, at Helgstrands succes udadtil kom med en høj pris. Ikke mindst for hestepasserne, som Silje Engesvik havde at gøre med i hverdagen.

- For os var det meget chokerende at opleve. Jeg troede, det var en misforståelse. Man går jo rundt de første måneder og tænker, det må jo være en fejl. Sådan kan man ikke behandle mennesker, siger hun.

"Du skal kommandere" 

Silje Engesvik lagde sig hurtigt ud med de andre chefer. Blandt andre den driftsansvarlige Per Jensen. Han brød sig ikke om hendes ledelsesstil og påtalte, at hun satte sig sammen med hestepasserne i kantinen. “Så har de ingen respekt for dig”, sagde han til hende. Hun var uenig.

- Jeg fik kritik for, at jeg snakkede i en almindelig tone til pigerne. Jeg blev opmuntret til at råbe og kommandere - ikke spørge. Det var som om, pigerne var mindre værd. Jeg synes, at det var et forfærdeligt arbejdsmiljø, fortæller Silje Engesvik.

Per Jensen afviser at stille op til interview i telefonen, men beder Nordjyske sende en mail. 

Silje Engesvik kan konstatere på nettet, at der var - og er - meget stor udskiftning i personalegruppen hos Helgstrand, og hun mener, at det vidner om dårlig ledelse.

- Helgstrand er god til at lave videoer på Facebook, hvor man reklamerer med et godt miljø, og det lyder flot, men hvis det virkelig er så flot, hvorfor stopper så mange så, spørger Silje Engesvik, som forlod virksomheden sammen med sin mand efter 10 måneder.

Ejer af Helgstrand Dressage, Andreas Helgstrand, ønsker ikke at stille op til interview om hestepassernes forhold. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Ejer af Helgstrand Dressage, Andreas Helgstrand, ønsker ikke at stille op til interview om hestepassernes forhold. Foto: Henrik Bo

Camilla Christensen er en af de få hestepassere - eller grooms som de hedder i fagsproget - der tør stå frem med navn. De fleste vil være anonyme, hvis de overhovedet ønsker at fortælle om deres oplevelser. Den generelle tilbageholdenhed hænger efter al sandsynlighed sammen med en række tavshedsklausuler i ansættelseskontrakterne.

Nordjyske har også talt med en groom, som var glad for at arbejde hos Helgstrand. Hun hedder Freia Jørgensen, og hun synes også, at lønnen var lav, men hun understreger, at den steg med 1000 kroner for hvert år, man var ansat. Hun bekræfter også, at der var overarbejde.

- Selvfølgelig er det mange timer, men man er der jo kun, fordi man elsker heste. Jeg regnede aldrig på min timeløn, fortæller hun.

Hun var groom for Andreas Helgstrands kone og søn, og hun er godt klar over, at hun nok fik en lidt speciel behandling af den grund. Hun understreger, at det er meget blandet, hvad passerne mener om at arbejde for Helgstrand.

- Jeg har nogle veninder derudefra, som jeg ved er rigtig utilfredse med at have været der. Men jeg kender så også en del, der er rigtig glade for det, siger Freia Jørgensen.

Forskelsbehandling

Silje Engesvik oplyser, at der var stor forskelsbehandling. Nogle grooms havde kun seks heste at passe. Andre havde 14. Det samme fortæller Camilla Christensen. Med den tilføjelse at nogle kunne have op til 16 heste at passe. Det prøvede hun også selv i en periode.

- Der blev hele tiden sagt: vi hjælper hinanden færdige. Men man hjalp ikke rigtig hinanden. Man stod alene med lorten, hvis man ikke var færdig til halv fem. Så måtte man jo blive der, fortæller hun.

Der er ikke ændret på lønningerne for hestepasserne hos Helgstrand Dressage. For et par måneder siden spurgte Camilla Christensen staldchefen om jobbet og lønnen: Ja, vi mangler stadig, og lønnen er os den samme lige pt, skrev hun tilbage.

Camilla Christensen har også vist Nordjyske sine lønsedler fra perioden. Når skatten var trukket fra, skulle hun betale 1000 kroner for det lille værelse hos Helgstrand Dressage, 440 kroner for frokostordning og 1750 kroner for at have sin hest opstaldet. Derfor fik hun kun nogle få tusinde kroner udbetalt hver måned. Alligevel blev hun i over to år.

- Ja, jeg blev der længe. Man kan blive manipuleret til rigtig, rigtig mange ting. Det opdager man det først, når man tager derfra. Mens du er i det, bliver du lovet guld og grønne skove, men der sker ingenting, siger Camilla Christensen.

I slutningen af oktober 2019 var hun helt slidt ned.

- Da jeg rejste fra Helgstrand Dressage, kunne jeg ikke styre mine følelser. Jeg kunne tude over et stykke slik. Eller hvis nogen sagde bøh. Der var sådan nogle ting, jeg skulle lære igen, da jeg fyldte 20, fortæller hun.

Camilla Christensen, tidligere groom hos Helgstrand Dressage, har kun dårlige minder fra tiden i Uggerhalne. <i>Foto: Claus Søndberg</i>

Camilla Christensen, tidligere groom hos Helgstrand Dressage, har kun dårlige minder fra tiden i Uggerhalne. Foto: Claus Søndberg

Kort efter bruddet med Helgstrand fik hun arbejde på et stutteri på Island. Det reddede hende. Ejeren af Lundar Horse Breeding Sigbjörn Björnsson fortæller, at han så en ung hårdtarbejdende kvinde, da Camilla Christensen ankom. Det kunne han se på hendes hænder. Men også en kvinde, som hverken grinede eller smilede.

- Hun var meget indadvendt. Det var ikke almindelig generthed. Det var noget andet, fortæller han.

Lidt senere i forløbet, da familien på Island havde vundet Camilla Christensens tillid, begyndte hun at åbne sig for dem og fortælle om sin hårde tid hos Helgstrand.

- Inden for to-tre måneder begyndte hun at blomstre op. Man kan sige, at hun åbnede sig som en blomst. Der var stor, stor forskel på den Camilla der ankom, og den Camilla der tog af sted igen, fortæller Sigbjörn Björnsson.

Blomstrede op

Han oplevede, at Camilla Christensen - efterhånden som hun fik sin selvtillid genopbygget - begyndte at arbejde meget selvstændigt og “gjorde et udsøgt job med de heste, hun trænede”.

- På Island fandt jeg ud af, hvordan det egentlig kunne være at arbejde. Så jeg tog det lidt som en ferie. Der arbejdede jeg også med heste, men det var noget helt andet. Jeg kom på afstand af Helgstrand, og jeg så pludselig verden med nogle helt andre øjne, siger Camilla Christensen, der i dag arbejder på et bosted i Nordjylland med handicappede borgere uden et sprog.

Nordjyske har forgæves forsøgt at få kontakt med Andreas Helgstrand på mobilen. Vi har i stedet sendt en mail med 15 spørgsmål, som tager udgangspunkt i kritikken i denne artikel. Som svar på spørgsmålene har direktør Anders Bjørnstrup sendt følgende:

"Vores grooms er ansat på kontrakt og under ordnede arbejdsforhold med ret til afspadsering. Vi kan ikke genkende beskrivelsen af arbejdsforholdene og vil i øvrigt ikke kommentere enkelte medarbejderes ansættelsesforhold eller -forløb."

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.