Cheføkonom kalder USA's vigtige jobtal for juli spektakulært

Fremgangen på det amerikanske arbejdsmarked er stadig stærk, lyder det fra cheføkonom.

I USA blev der i juli skabt 528.000 arbejdspladser uden for landbruget. Det er mere end dobbelt så mange som forventet, viser tal fra det amerikanske arbejdsministerium ifølge AFP.

Selv om de forrige måneder også har budt på pæne stigninger i jobskabelsen, er der tale om den stærkeste beskæftigelsesfremgang i fem måneder. Med fremgangen i juli er beskæftigelsen steget 19 måneder i træk.

Samtidig falder ledigheden til 3,5 procent, så den er tilbage på samme niveau som før coronakrisen. Det påpeger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Wow, det her er spektakulært. Ledigheden i USA er tilbage på det laveste i mere end 50 år. Der sker, blot to år efter ledigheden bragede op i det højeste siden 1930'erne.

- Beskæftigelsestoget står bestemt ikke stille. Tiden taget i betragtning er det dybt imponerende. Inflationen bider benhårdt på amerikanernes pengepung, og pengepolitikken strammes kraftigt med renteforhøjelser. Men fremgangen på arbejdsmarkedet er stadig stærk, skriver han i en kommentar.

Jobtallet i USA bliver kaldt kongetallet. Det er en strømpil for verdensøkonomien, og derfor får tallet stor opmærksomhed blandt økonomer.

Går det dårligt hos amerikanerne, kan det også være skidt for Europa og dermed Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

Den stigende beskæftigelse vil også have betydning for Danmark, påpeger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Stigende beskæftigelse betyder øget købekraft, hvilket også vil påvirke Danmark, da USA er en stor aftager af dansk eksport, siger hun i en skriftlig kommentar.

Ifølge Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal, vil arbejdsmarkedet i USA snart blive køligere.

- Arbejdsmarkedet er fortsat varmt. Men temperaturen vil snart falde.

- Antallet af ledige stillinger er faldet, og antallet af nye ledige, som ansøger om understøttelse, er også på vej op. Det indikerer, at det amerikanske arbejdsmarked er ved at blive køligere, skriver han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.