Cykelbutik langt, langt ude på landet fylder 40 år

Anne Marie og Jens Christian Jensen har drevet deres cykelbutik i 40 år - de var med, da mountainbiken gjorde sit indtog i Danmark, og var blandt de første fortalere for cykelhjelme

 <i>Foto: Bo Lehm</i>

Foto: Bo Lehm

SOLBJERG:Det er nemt at overse, det lille skilt ved sidevejen til hovedvej 26, hvor der står "Cykelhandler". Engang var det anderledes - på marken stod et stort skilt med en reklame, der kunne lede forbipasserende på rette vej - men så kom amtet og fjernede det.

Alligevel er det lykkedes cykelglade danskere at finde vej helt herud, langt ude på landet, i efterhånden 40 år. Kalenderen sagde 1982, da Jens Christian Jensen og Anne Marie Jensen for første gang bød kunder velkommen hos Hedens Auto & Cykler, indrettet i det nedlagte landbrug, hvor de har boet siden 1973.

 <i>Foto: Bo Lehm</i>

Foto: Bo Lehm

I dag er der noget nostalgisk ved at parkere bilen på den grusbelagte gårdsplads. Oppe på gavlen hænger stadig et stort "Yamaha"-skilt, fra dengang firmaet også solgte de populære knallerter - det var så stort at få forhandlingen hjem, at stuntmand Erik W. Pedersen blev hyret til at lave opvisning med crosser- og bilstunts for at fejre det.

Alle minderne om de mange år, der er gået, er sirligt dokumenteret i to scrapbøger, som Anne Marie har sat sammen. Der er egentlig materiale til én mere, fortæller hun, mens vi bladrer siderne igennem over en kop kaffe og nybagte boller, men tiden har ikke været til at sætte de sidste avisudklip i system.

- Jeg kan huske, da Anne Marie tog rundt på skolerne, så eleverne kunne få taget mål til cykelhjelm. Det var dengang, hjelmene lige var kommet frem, og mange synes, det var lidt hysterisk, siger Jens Christian, og vender en side.Butikken og værkstedet er knopskudt flere gange, for rammerne blev hurtigt for små, efterhånden som Hedens Cykler fik slået sit navn fast. Ikke mindst takket være en stor indsats fra ægteparret, der stillede op til stort set alt, det lugtede bare en lille smule af cykler: Lige fra konfirmand-modeshow til cykelløb rundt omkring i Danmark, hvor Hedens Cykler har været med som mekanikere.

I dag skal cyklen køre på strøm - og det er lige noget for Jens Christian, der har hænderne rigtigt skruet på, når det kommer til det tekniske. <i>Foto: Bo Lehm</i>

I dag skal cyklen køre på strøm - og det er lige noget for Jens Christian, der har hænderne rigtigt skruet på, når det kommer til det tekniske. Foto: Bo Lehm

Nu om dage er det cyklerne, der fylder, også i forretningen, hvor de farverige fabriksnye eksemplarer står tæt. Selvfølgelig på strøm, for det er det, folket vil have, og der bliver kun solgt et ringe antal af de konventionelle med rugbrødsmotor.

- Jeg tror, Jens Christian synes, det er lidt sjovere med el-cyklerne, fordi han har så godt styr på det elektriske, fortæller Anne Marie.

Denne formiddag er der roligt i butikken, så Jens Christian pusler rundt på det store værksted, hvor han med rutineret hånd er ved at lave service på en mountainbike, der hænger fra kæder i loftet.

- Vi var blandt de første til at importere mountainbike herhjemme. Da vi startede op med det, vidste vi ikke engang, hvad det hed. Så nyt var det, fortæller Anne Marie, og Jens Christian tilføjer:

- I dag sælger vi dem hurtigere, end vi kan få dem på lager. De cykler, vi får ind i butikken lige nu, er bestilt for et år siden. Så vi kan slet ikke følge med, og det er på grund af corona, at leveringstiden er steget så meget.

Hedens Cykler har ingen webshop, for det er kundekontakten, der er i højsædet. Men Jens Christian er ikke helt ueffen til det med EDB. <i>Foto: Bo Lehm</i>

Hedens Cykler har ingen webshop, for det er kundekontakten, der er i højsædet. Men Jens Christian er ikke helt ueffen til det med EDB. Foto: Bo Lehm

Men når forsyningskæden er under pres, så er det heldigt, at der stadig findes godt gammeldags købmandskab. En del af de cykler, der står i butikken, har Jens Christian fundet frem til gennem sit netværk og gode forhold med repræsentanter for de forskellige mærker.

- Hvis de så står med nogle, der ikke kan betale for cyklerne, eller som ikke kan sælge dem, så ringer de til mig. Jeg tager jeg dem gerne, vi skal nok få dem solgt, siger han.

Det er dog ikke altid, telefonsælgerne har held af at få lokket Jens Christian:

- Jeg plejer at drille dem lidt ved at spørge: "Er det noget, der giver os mere at lave?" Og så plejer de selvfølgelig at svare "Ja!", hvortil jeg svarer: "Så synes jeg, du skal skynde dig at ringe til en anden, for vi har alt for travlt i forvejen", siger han.

 <i>Foto: Bo Lehm</i>

Foto: Bo Lehm

Mange kommer forbi butikken for at købe en cykel, når de er på vej til studiebyerne i Aalborg og Aarhus - og når de er "hjemme",  kommer de også gerne til butikken på Solbjerghedevej for at få jernhesten holdt ved lige.

På værkstedet har Jens Christian arbejde til alle sine vågne timer, hvis det var det, han ville. Han går alene herude, da eneste medarbejder i foretagendet ulykkeligvis blev syg, men selvom Jens Christian har rundet de 70 - og også har kæmpet med flere alvorlige sygdomsforløb gennem årene - så er der ikke udsigt til, at han stopper lige foreløbig.

- Jeg gider ikke spille golf, og hvad skulle jeg så få tiden til at gå med?, spørger han muntert.

 <i>Foto: Bo Lehm</i>

Foto: Bo Lehm

At have butikken tæt på hjemmet er både en velsignelse og en forbandelse, er parret enige om. Det giver dem meget fleksibilitet, når de kan gå fra og til, hvis der er en stille formiddag. Men samtidig kan det være svært at lade arbejdet ligge - og der bliver også snakket rigeligt om cykler ved middagsbordet, synes især parrets børn.

- Det er klart, at det er en livsstil at drive en butik som den her. Der har været rigtig mange ting gennem årene, bryllupper og fødselsdage og sådan, hvor jeg er taget af sted alene, og Jens Christian er blevet hjemme for at passe butikken, fortæller Anne Marie.

Selvom Hedens Cykler har været first-mover på rigtig mange ting gennem årene, så holder de fast i, at de ikke vil have en webshop. Anne Marie er selverklæret "ikke så god til EDB", men Jens Christian er mere end almindeligt skarp til at opdatere softwaren på de talrige el-cykler, der kommer ind på værkstedet.

Det er dog ikke den væsentligste grund til, at de holder sig fra nethandel.

- Vi elsker kundekontakten, og den får du ikke på nettet. Det er kunderne, der holder os i gang, og sådan har det været i alle årene. Havde vi ikke det, ville det slet ikke være det samme, siger Anne Marie.

De store scrapbøger indeholder mange gode minder fra de 40 år, der er gået. <i>Foto: Bo Lehm</i>

De store scrapbøger indeholder mange gode minder fra de 40 år, der er gået. Foto: Bo Lehm

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.