Kendt par fra nordjysk erhvervsliv dømt for momssvig for millioner

Udover en betinget fængselsstraf skal de begge to betale en tillægsbøde på flere millioner kroner

Arkivfoto

Arkivfoto

AALBORG:Retten i Aalborg har fundet ægteparret skyldige i grov momssvindel for i alt omkring 7,5 millioner kroner.

Manden blev idømt to års fængsel, og kvinden blev idømt et år og ni måneders fængsel.

Begge de dømtes fængselsstraffe er blevet gjort betingede med en prøvetid på to år.

De to dømte er derudover hver især blevet straffet med en tillægsbøde på 3.750.000 kroner.

To ud af sagens fem dommere ville gøre dele af fængselsstraffen ubetinget, men flertallet af dommerne lagde her vægt på de dømtes "særdeles gode personlige forhold", og at de to er ustraffede, bortset fra at manden i 2014 i Vestre Landsret blev idømt fire måneders betinget fængsel i en anden sag om økonomisk kriminalitet.

Byretten har også lagt vægt på, at det momsbeløb, som de dømte havde unddraget statskassen, efterfølgende er blevet indbetalt.

Med dommen fulgte retten i hovedsagen Anklagemyndighedens krav om straf.

Anklagemyndigheden havde nemlig krævet begge de tiltalte idømt to års fængsel og en samlet bøde på 7.500.000 kroner svarende til det unddragne momsbeløb.

"Retten har ved udmålingen af fængselsstraffen lagt vægt på momsunddragelsens beløbsmæssige omfang og systematiske karakter samt længden af det tidsrum, hvor unddragelserne har fundet sted", konstaterer byretten.

Begge de dømte - som ikke var til stede i retten - ankede på stedet dommen til frifindelse i landsretten.

På opfordring fra advokat Lars Henriksen, der er forsvarer for den ene af de dømte, og mod anklagerens og NORDJYSKE's protest blev navneforbuddene i sagen opretholdt til efter den kommende ankesag.

Det betyder, at NORDJYSKE fortsat ikke kan oplyse navnene på de dømte, og at NORDJYSKE ikke kan beskrive sagen og nu dommen i detaljer, da de dømte på den måde vil kunne identificeres.

Dog kan det fortælles, at sagen drejer sig om, at det dømte ægtepar ikke har opkrævet moms på dele af de ydelser, som de har solgt til kunderne i deres virksomheder.

Momssvig

De to (ægteparret) er dømt for momssvig af særlig grov karakter (straffelovens § 289 og momsloven) for i alt 7.521.491 kroner.

Sagen omfatter seks forhold begået i tidsrummet fra april 2007 til juni 2010.

De to dømte har med forsæt i tre af deres selskaber og virksomheder indberettet momstilsvaret (det momsbeløb, der skal indbetales til Skat) for lavt, så staten er blevet snydt for momsindbetalinger.

Det skyldes, at de dømte i strid med lovgivningen har undladt at opkræve moms på dele af de ydelser, som de har solgt til deres kunder.

Tiltalen mod ægteparret blev rejst tilbage i november 2014.

Herefter forsøgte de tiltalte at få retten med på, at principperne i deres momssag skulle forlægges for EU-Domstolen. I juni 2016 afviste Vestre Landsret denne anmodning.

Herefter forsøgte de dømte forgæves at få dommeren og de to domsmænd, der behandlede deres sag ved Retten i Aalborg, til at erklære sig inhabile og vige deres sæde.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden