ECB vil bekæmpe inflation med største rentehop siden 1999

For at lægge en dæmper på inflationen har ECB torsdag besluttet at hæve den ledende rente til 0,75 procent.

Centralbankchef Christine Lagarde har taget kampen op mod den høje inflation med en forhøjelse af renten. (Arkivfoto) <i>Wolfgang Rattay/Reuters</i>

Centralbankchef Christine Lagarde har taget kampen op mod den høje inflation med en forhøjelse af renten. (Arkivfoto) Wolfgang Rattay/Reuters

Den Europæiske Centralbank (ECB) hæver sin ledende rente med 0,75 procentpoint til 0,75 procent i et forsøg på at dæmpe inflationen. Det oplyser ECB i en pressemeddelelse.

Renteforhøjelsen er den største fra ECB siden 1999, hvor euroen blev dannet, og flere økonomer slår fast, at det skriver sig ind i historiebøgerne.

- For første gang i mere end 10 år er renten hos ECB nu over 0 procent, skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

ECB hævede i juli renten for første gang siden 2011. Dermed er man på blot halvanden måned gået fra en rente på -0,50 procent til nu 0,75 procent.

Renteforhøjelsen er centralbankens svar på inflationen, der sætter rekord rundt om i Europa.

Ved igen at gøre det dyrere at låne penge dæmpes efterspørgslen, så prisstigningerne stilner af.

- Dagens historiske renteforhøjelse viser med al tydelighed, at ECB nu har erkendt, at de er kommet alt for sent i gang med at bekæmpe den historisk høje inflation i euroområdet, skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Centralbanken skriver i pressemeddelelsen, at den forventer at hæve renten yderligere i den kommende tid.

- Inflationen i euroområdet er steget til 9,1 procent nu – et niveau ECB aldrig har skullet forholde sig til før, skriver Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank

- Samtidig har vi også set et løft i inflationsforventningerne. Med høj inflation kommer en frygtelig masse usikkerhed for virksomheder og forbrugere, fordi ingen ved, hvordan deres udgifter ser ud i fremtiden, skriver han.

Højere renter betyder, at det igen bliver dyrere at låne penge også i Danmark.

Det kan blandt andet få betydning for de op mod 250.000 boligejere, der ifølge Arbejdernes Landsbank det kommende år står over for en ny rente på deres variabelt forrentede realkreditlån.

Op igennem 2010'erne bankede ECB renten i bund for at sætte gang i forbruget. Men det er altså slut nu, hvor inflationen er stukket af.

ECB er centralbanken for de lande, der bruger euro. Det gør Danmark ikke, men renten smitter alligevel af herhjemme.

Det skyldes, at Danmark fører fastkurspolitik over for euro, så den altid koster cirka 7,50 kroner.

Derfor følger Nationalbanken også som regel efter ECB, så en renteforhøjelse kan også være på vej i Danmark.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.