Eksport til USA krydser 200 milliarder på et år

USA er med afstand blevet Danmarks største eksportmarked med øget interesse for amerikansk økonomi til følge.

Dansk eksport af medicin såsom insulin fra NovoNordisk er en af hovedforklaringerne på, at USA er blevet det største danske eksportmarked. (Arkivfoto). <i>George Frey/Reuters</i>

Dansk eksport af medicin såsom insulin fra NovoNordisk er en af hovedforklaringerne på, at USA er blevet det største danske eksportmarked. (Arkivfoto). George Frey/Reuters

Den danske eksport til USA har det seneste år krydset en milepæl, da danske virksomheder de seneste 12 måneder har eksporteret for over 200 milliarder kroner til USA.

Det er første gang, at danske virksomheder over et år har eksporteret for så store beløb til ét land.

Det viser tal fra Danmarks Statistik mandag ifølge Dansk Industri:

- Der er for alvor kommet fart på eksporten til USA, siger Dansk Industris cheføkonom, Allan Sørensen.

- Ikke nok med at USA overhalede eksporten til Tyskland for et par år siden. Nu krydser eksporten til USA også en magisk grænse: Eksport for 200 milliarder kroner inden for et år. Det er aldrig sket før.

Medicin og søtransport er blandt to af de største eksportvarer fra Danmark til USA. Det betyder, at eksporten også har nydt godt af, at prisen for fragt af gods er steget markant de seneste par år.

USA har længe været verdens største økonomi, og derfor har dens betydning for dansk erhvervsliv været stor.

Men Allan Sørensen forklarer, at i takt med, at USA også er blevet Danmarks største eksportmarked, er de interne økonomiske forhold i USA kun blevet mere interessante:

- Det har enorm stor betydning for dansk eksport. Derfor interesserer danske virksomheder sig enormt meget for, hvad der sker i USA og ikke mindst dollarkursen, siger Allan Sørensen.

Et element, der kan rykke ved dollarkursen, er, hvis den amerikanske centralbank hæver renten. Det har banken allerede gjort to gange i år.

Renten er blandt andet prisen for at låne penge og påvirker dermed værdien af en valuta. Når renten hæves, stiger prisen, og valutaen bliver ofte mere værd i forhold til andre valutaer.

Hvis dollaren bliver mere værd i forhold til kronen, kan danske virksomheder sælge deres produkter for billigere priser i dollar og få den samme gevinst i kroner.

Den amerikanske centralbank kigger ofte på prisudviklingen - der også kaldes inflationen - når den beslutter sig for, om den skal hæve eller sænke renten.

Derfor vil økonomer holde øje med, om de nyeste tal for prisudviklingen i USA i april, som kommer onsdag, kan få betydning for eventuelle kommende rentestigninger fra centralbanken.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.