Exit fra Rusland har kostet Mærsk fem milliarder

Samtidig med rekordoverskud har Mærsk indkasseret et tab på fem milliarder efter russisk invasion.

Mærsk har ophørt med at gøre forretninger i Rusland og dermed også i havnen i Sankt Petersborg, som ses her. (Arkivfoto) <i>Reuters/Reuters</i>

Mærsk har ophørt med at gøre forretninger i Rusland og dermed også i havnen i Sankt Petersborg, som ses her. (Arkivfoto) Reuters/Reuters

Selv om A.P. Møller-Mærsk aldrig har haft et større overskud end i årets første kvartal, betyder det ikke, at den russiske invasion af Ukraine har været en gratis omgang for Mærsk.

Selv anslår Mærsk i sit regnskab onsdag, at krigen har kostet Mærsk, det der svarer til fem milliarder kroner i årets første kvartal.

- 24. februar indledte Rusland dens invasion af Ukraine, hvilket er blevet mødt med sanktioner fra regeringer verden over, skriver Mærsk.

- På grund af invasionen valgte A.P. Møller-Mærsk at trække sig fuldstændig fra at gøre forretninger i Rusland.

- Dette inkluderer services ind og ud af Rusland såvel som at have aktiver i landet.

Mærsk oplyser, at den sidste last til en russisk havn blev afleveret mandag. Dermed må Mærsk undvære indtjeningen fra de opgaver.

Samtidig har Mærsk ejet en række aktiver i Rusland, der skal sælges. På grund af sanktionerne mod Rusland er antallet af potentielle købere dog stærkt begrænset, og derfor er værdien af de aktiver blevet nedjusteret.

Eksempelvis ejer Mærsk 30,75 procent af Global Port Investments (GPI). Selskabet driver seks terminaler i Rusland og to i Finland. Her har Mærsk tidligere oplyst, at man ønsker at afhænde sin ejerandel.

GPI hører til i Mærsks division for terminaler, der står for tab relateret til Ruslands invasion for næsten 3,5 milliarder kroner.

Nedskrivningen har betydet, at et driftsoverskud i terminal-divisionen er blevet til et underskud.

Derudover skal Mærsk af med lagerhuse, et køle- frysehus og en terminal. Indtil de forskellige dele er solgt, vil driften fortsætte, skriver Mærsk i regnskabet.

Det er særligt nedskrivninger, der står for tabene. I tilfældet med værdien af eksempelvis ejerskabet i GPI og lagerhusene har Mærsk valgt at give dem en ny værdi: Nul kroner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden