FLSmidth går fri efter undersøgelse af brud på EU-sanktioner

FLSmidth handlede med hviderussisk firma trods EU-sanktioner. Det var ifølge styrelse ikke problematisk.

I marts indledte Erhvervsstyrelsen en undersøgelse af ingeniørkoncernen FLSmidth, fordi der var mistanke om brud på EU-sanktioner efter samhandel med et hviderussisk mineselskab. Men konklusionen er endt med en frikendelse, skriver Finans torsdag aften. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

I marts indledte Erhvervsstyrelsen en undersøgelse af ingeniørkoncernen FLSmidth, fordi der var mistanke om brud på EU-sanktioner efter samhandel med et hviderussisk mineselskab. Men konklusionen er endt med en frikendelse, skriver Finans torsdag aften. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Den danske ingeniørkoncern FLSmidth brød ikke EU's sanktioner, da den fortsatte samhandlen med et hviderussisk mineselskab, på trods af at en russisk rigmand bag var blevet sanktioneret.

Det skriver Finans ifølge MarketWire.

FLSmidth har været genstand for undersøgelsen i Erhvervsstyrelsen siden marts.

Den blev indledt, efter at medierne Danwatch og Finans beskrev, at FLSmidth fortsatte med at levere udstyr til en mine i Hviderusland.

Det skete, selv efter at en russisk oligark, Mikhail Gutseriev, der står bag firmaet, kom på EU's sanktionsliste. Det skete i sommeren 2021.

Eksperter udtalte til medierne, at leverancerne er i strid med EU's sanktioner. Blandt andet er Gutserievs minevirksomhed Slavkali nævnt ved navn i dokumenterne.

Men FLSmidth har altså ikke forbrudt sig mod EU's sanktioner, slår styrelsen fast.

- Erhvervsstyrelsen foretager sig således ikke mere i sagen, er konklusionen i et brev fra Erhvervsstyrelsen til FLSmidth, skriver Finans.

FLSmidth er en dansk koncern, der leverer udstyr og rådgivning til virksomheder i mineindustrien og cementbranchen.

Kontrakten med den hviderussiske minevirksomhed var ifølge medierne på 360 millioner kroner.

I december stoppede FLSmidth i hemmelighed leverancerne. Det skete, efter at projektet var blevet ramt af sanktioner fra USA.

Eksperterne vurderer imidlertid, at det skulle være sket flere måneder før i forbindelse med EU's sanktioner.

Selv har FLSmidth forklaret, at de i sommeren 2021 fik bistand fra et analysebureau. Og at det var i den forbindelse, at de vurderede, at minevirksomheden ikke var omfattet af sanktionerne.

Det skyldtes ifølge FLSmidth, at Mikhail Gutseriev ejer 41 procent af aktierne og altså ikke det hele.

Og Erhvervsstyrelsen konkluderer altså nu, at FLSmidth var i sin fulde ret til at fortsætte leverancer til Slavkali trods sanktionerne.

Til gengæld får FLSmidth kritik af styrelsen for dens udlægning af sagen.

I en redegørelse til myndighederne påstår FLSmidth, at myndighederne skulle have accepteret, at virksomheden fortsatte handlen med Slavkali i sommeren 2021.

Det skulle være sket på et onlinemøde med EU-Kommissionen og Udenrigsministeriet, hvor også Dansk Industri og FLSmidth deltog.

Men det afviser myndighederne i det brev, der afslutter sagen. Det skriver Danwatch.

Ifølge Udenrigsministeriets notits om onlinemødet vurderede kommissionen ikke, at "der kunne ændres noget i den konkrete sag på nuværende tidspunkt".

Erhvervsstyrelsen finder det "kritisabelt", at FLSmidth tilsyneladende ikke har gengivet konklusionen på mødet korrekt.

FLSmidth vil ikke kommentere kritikken eller stille op til interview. Det skriver Danwatch.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden