For første gang i år falder industriens produktion

Industrien producerede mindre i juli end måneden før - også når man korrigerer for sæson. Det er nyt.

Det er særligt medicinalindustrien, der har haft fremgang i år. Her et billede fra Novo Nordisks insulinproduktion i Kalundborg. <i>Fabian Bimmer/Reuters</i>

Det er særligt medicinalindustrien, der har haft fremgang i år. Her et billede fra Novo Nordisks insulinproduktion i Kalundborg. Fabian Bimmer/Reuters

For første gang i seks måneder faldt den danske industriproduktion i juli måned.

Tal fra Danmarks Statistik har opgjort værdien af den danske industri produktion i juli måned til at være 2,6 procent lavere end måneden før, når man korrigerer for sæson.

Faldet kommer dog fra et relativt højt niveau. Sammenligner man med produktionen ved årsskiftet, ligger tallet fortsat 10,1 procent højere end dengang.

Det kan dog være første tegn på en begyndende nedtur. Det vurderer Morten Granzau, der er chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri.

- Isoleret set er dagens fald ikke bekymrende. Industrien har stået bomstærkt i den seneste tid trods uroligheder i de globale forsyningskæder.

- Men vi må erkende, at pilen desværre peger nedad i den kommende tid, siger han.

Det er blandt andet de høje renter, som kan få forbrugernes efterspørgsel til at dale.

Samtidig truer manglen på gas med enten helt at lukke bestemte virksomheder ned eller at gøre deres varer så dyre, at de ikke kan afsættes uden tab.

Sammenligner man med andre lande, ser dansk industri imidlertid stærk ud. Det skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv i en analyse af tallene.

- Den stærke udvikling i industriproduktionen viser, at de danske industrivirksomheder står overordentligt stærkt i den globale konkurrence og har formået at håndtere forsyningsproblemerne ganske fornuftigt.

- Dertil er de danske industrivirksomheder generelt mere energieffektive end i de lande, vi konkurrerer med på vores eksportmarkeder.

Det er særligt indenfor medicin og life science, at væksten har været stærk i år. Her har fremgangen været på 31 procent.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.