Minkavlere håber på penge inden jul: - Vi skulle hurtigt slå dyr ned, men det kniber med at være hurtige den anden vej

EU har godkendt betaling af erstatning til de økonomisk trængte minkavlere, herunder betaling for hurtig aflivning af mink. Direktør i Kopenhagen Fur meldte afbud fra minkmøde for at deltage i forhandlinger

Cirka 200 nu forhenværende minkavlere deltog i minkmødet, der udover den kommende kompensation omhandlede de personlige konsekvenser af, at de ikke længere er minkavlere og gode råd om, hvilke erhvervsmæssige muligheder de har i stedet.

Cirka 200 nu forhenværende minkavlere deltog i minkmødet, der udover den kommende kompensation omhandlede de personlige konsekvenser af, at de ikke længere er minkavlere og gode råd om, hvilke erhvervsmæssige muligheder de har i stedet.

NORDJYLLAND:De kommende milliardstore erstatninger til den nedlukkede minkbranche, herunder den såkaldte tempobonus for hurtig aflivning af mink er godkendt i EU, og dermed er der forventning om snarlige udbetalinger af i hvert fald en del af erstatningen til minkavlere, der slog deres dyr ihjel senest 16. november.

Det oplyste Ole Bakke, formand for de Nordjyske Pelsavlere på Agri Nords møde for cirka 200 minkavlere, der i eftermiddag, tirsdag, fandt sted i Aabybro. Af hensyn til corona-restriktionerne var der kun plads til halvdelen. De øvrige var derfor henvist til at følge mødet online.

Afbud på grund af forhandlinger

Direktør i avlernes brancheorganisation Kopenhagen Fur Sander Jacobsen skulle på mødet have orienteret om den aktuelle politiske situation i forhold til afviklingen af minkbranchen. Han havde imidlertid måttet melde afbud, efter at han mandag var blevet indbudt til forhandlinger i Erhvervsministeriet om den kompensation og de erstatninger, minkavlerne skal have efter, at regeringen midt i november krævede samtlige mink aflivet som led i bekæmpelse at corona-virussen.

- Der er ved at komme skred i de forhandlinger, som vi alle sammen går og venter på, sagde Ole Bakke, der stak til regeringen i forhold til, at avlerne endnu ikke har modtaget er blevet kompenseret på nogen måde.

Mandag 21. december er aktuelt på tale som dagen, hvor et kommende lovforslag skal behandles og vedtages

Ole Bakke, formand for Nordjyske Pelsavlere, kunne fortælle, at der er kommet skred i forhandlingerne om de erstatninger, den lukkende minkbranche skal have.

Ole Bakke, formand for Nordjyske Pelsavlere, kunne fortælle, at der er kommet skred i forhandlingerne om de erstatninger, den lukkende minkbranche skal have.

- Vi skulle være hurtige til at slå vores dyr ned, men det med at være hurtig den anden vej lader vente på sig. Men nu har EU godtaget, at vi kan få vores tempobonus, og at vi kan få vores erstatninger. Det eneste, der mangler, er, at de får lovhjemmel til at udbetale det. Vi håber, det kommer ret hurtigt.

Ole Bakke understregede, at der fra branchens side var bidraget med alle tænkelige oplysninger af betydning for de regnestykker, som de forskellige ministerier regner på, og som partierne forhandler om.

- Tro mig, vi prøver at få den bedst mulige erstatning til jer alle sammen. Der er mange forskellige måder, det kan sættes sammen på. Vi kan kun håbe det bedste, fastslog Ole Bakke.

I fravær af Kopenhagen Fur-direktøren skitserede adm. direktør for Agri Nord, Kim Koch for status for de igangværende forhandlinger om de økonomiske vilkår, der vener minkavlerne og de industrier, der er afhænge af branchen.

- Nogle sejre trods alt

Efter indledningsvist at have rost ledelsen for avlernes brancheorganisation for igen og igen at stille med nye forslag til trods for, at de gang på gang blev "hældt ned ad brættet i et forløb, der blev administreret amatøragtigt både politisk og administrativt, glædede Kim Kock sig over, at Kopenhagen Fur og dermed avlerne trods alt stod tilbage med nogle sejre.

- En meget vigtig er i aftaleteksten fra 16. november, hvoraf det fremgår, at "uanset, om det er tilfældet eller ej, er aftalepartierne enige om, at minkavlerne og de meget minkavlsafhængige følgeerhverv skal behandles som om, der er tale om eksproportion".

- At have på et stykke papir, at der er tale om eksproportion og ikke kun en kompensationsordning, er en klokkeklar sejer, sagde Koch med henvisning til, at der dermed også tages højde for fremtidig indtjening.

Corona-restriktioner og krav om afstand betød, at der kun var plads til 100 minkavlere i DGI-Huset i Aabybro. Ligeså mange fulgte med online.

Corona-restriktioner og krav om afstand betød, at der kun var plads til 100 minkavlere i DGI-Huset i Aabybro. Ligeså mange fulgte med online.

Enighed om fuldstændig erstatning

Ligeså vigtigt er det ifølge Agri Nords adm. direktør, at aftaleparterne er enige om, at minkavlerne skal have fuldstændig erstatning.

I forhold til den samlede godtgørelse til branchen forklarede han, at der fra Kopenhagen Furs side opereres med to spor, hvor det første handler om kompensation for 2020.

- Det første spor drejer sig om tempobonus, rimelige ekstraomkostninger, erstatning for dyr til destruktion, driftstab på avlsdyr, betaling for aflivning og rengøring. Alt det koster, og det er et job, der er udført, fastslog Kim Koch og opfordrede politikerne til at sikre en hurtig udbetaling, omend ikke andet så a conto.

Andet spor drejer sig ifølge Kim Koch om det fremrettede, det vil sige erstatning for minkavlens ophør. Udover aktiver i form af bygninger og anlæg samt eventuel nedbrydning handler det ifølge Kim Koch om driftstab, og der findes ifølge direktøren nok en sejr, idet forhandlingsparterne er enige om, at driftstabet omfatter den fremtidige indtjening 10 år frem.

For at lette processen bliver der ifølge Kim Koch nogle ret så firkantede standardmodeller for at lette processen med at fastslå størrelsen på erstatningerne, dog således, at der bliver mulighed for individuel behandling.

Et endnu ikke 100 procent endnu færdigforhandlet punkt - tirsdag eftermiddag - er ifølge Kim Koch, hvilken årrække erstatningen for driftstab skal beregnes ud fra.

- Sømmet er endnu ikke helt slået i, men der bliver arbejdet på, at det skal være fra 2010 til 2019, så det (den gennemsnitlige skindpris, red.) bliver på grundlag af et rimeligt forløb, og ikke bare 2018 og 2019, hvor skindprisen ikke var så god.

"Far, skal du ikke ud til dyrene"

Udover den økonomiske side af sagen handlede mødet også om de psykiske følger for en stor del af de ramte minkavlere. Udover gode råd gjorde psykolog Christina Mohr Jensen fra Region Nordjyllands kriseberedskab på grundlag af mødet med foreløbigt 16 minkavlere rede for nogle af de problemer på det menneskelige plan, hun har erfaret, mange minkavlere sidder midt i lige nu.

I forlængelse af det opfordrede hun alle, der følte et behov, til at søge hjælp.

- Måske handler det om, at man er begyndt at skælde ud på fremmede i en forretning, at det går dårligt i forhold til ægtefællen, eller hvad man lige svarer, når ens femårige barn spørger: "Far, skal du ikke ud til dyrene".