Hver tredje chef forventer at fyre det næste halve år

I undersøgelse svarer over 30 procent af chefer, at de bliver nødt til at fyre ansatte i den kommende tid.

Byggebranchen er en af de brancher, hvor en del chefer regner med at skulle fyre medarbejdere. Omkostningerne bliver højere, og samtidig har forbrugerne ikke samme økonomiske råderum til at få bygget. (Arkivfoto). <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Byggebranchen er en af de brancher, hvor en del chefer regner med at skulle fyre medarbejdere. Omkostningerne bliver højere, og samtidig har forbrugerne ikke samme økonomiske råderum til at få bygget. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danskere i privatansatte virksomheder må forberede sig på en mere usikker jobsituation det næste stykke tid.

I en ny undersøgelse fra fagforeningen Lederne svarer 33,7 procent af i alt 1430 adspurgte chefer i det private, at de forventer at skulle fyre medarbejdere i løbet af de næste seks måneder på grund af inflation og manglende omsætning.

En del har allerede måttet afskedige folk, men forventer at de må gøre det igen.

Undersøgelsen er foretaget på tværs af et bredt snit af brancher og størrelse på virksomhederne. Det er ikke opgjort, hvor mange medarbejdere der kan blive ramt.

Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne, peger på, at særligt industri, dagligvarebutikker og byggeriet - energitunge brancher - er ramt.

Inflationen presser, og Praefke kalder det "et ekstremt stormvejr".

- Mørke skyer er begyndt at drive ind over dansk økonomi, og det viser det her.

- Der er altid virksomheder, der skal fyre. Men lige nu er presset simpelthen så stort, at de i endnu højere grad må sige, at de næste seks måneder bliver knap så sjove, siger han.

I Dansk Industri genkender vicedirektør Steen Nielsen det billede, undersøgelsen tegner.

- Jeg tror, der er en udbredt forventning om, at tiderne er ved at vende, og at vi desværre nok ser en nedgang i beskæftigelsen. I nogle tilfælde bliver det også nødvendigt at afskedige medarbejdere.

Han nævner også byggeriet, hvor boligmarkedet spiller ind. Der er mindre aktivitet og færre byggerier og renoveringer.

Dog siger Steen Nielsen, at vi lige nu står i en ret stærk situation på arbejdsmarkedet.

Der er høj beskæftigelse og stadig mange ubesatte stillinger i den private sektor.

- Jeg tror, at der i det første lange stykke tid her er gode muligheder for at finde sig et andet arbejde, siger Steen Nielsen.

Niklas Praefke mener, det er mere usikkert.

- Jeg hælder nok til, at trykket og problemerne er så massive i øjeblikket, at vi kommer til at se en afmatning - at ledigheden ikke vil falde i samme tempo, og at den måske vil stige lidt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.