IT-milliardær fra Aalborg Øst: Her er min vej til succes
Den polske knægt fra Aalborg Øst har skabt et erhvervseventyr til en værdi af 16 milliarder kroner

André Rogaczewski, administrerende direktør i Netcompany, voksede op i byens, måske mest belastede kvarter, men er i dag en særdeles velhavende og succesfuld erhvervsmand. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo
AALBORG:Det var ikke skæbnebestemt, at den polske knægt, der voksede op under beskedne kår i Aalborg Øst, skulle blive succesfuld direktør for et af landets største IT-virksomheder, Netcompany, som har udviklet et hav af store projekter, eksempelvis: Aula (system til skoler og daginstitutioner), BBR (bygnings- og boligregister), borger.dk og Skat (gældsindrivelse i Motorregistret).
- Hver gang jeg cyklede her forbi her med aviser som ung, drømte jeg om, at skulle have kontor her i toldbygningen, siger André Rogaczewski, administrerende direktør i Netcompany.
Andre Rogaczewski
Student (Aalborg Katedralskole) 1987
Cand.scient., datalogi (Aalborg Universitet) 1993
Manager i Accenture (tidligere Andersen Consulting) 1993-2000; medstifter og partner, Netcompany 2000-13; administrerende direktør samme sted fra 2014.
Formand, DI Digital fra 2015
Medlem: Disruptionrådet fra 2017
Stifter, Digital Dogme 2018
Repræsentantskabsformand, Fonden for Entreprenørskab fra 2018
Formand, Teknologipagtrådet fra 2018
Bestyrelsesmedlem,, Den Sociale Investeringsfond, Finansministeriet fra 2019
Medlem, forretningsudvalget DI – Dansk Industri fra 2019
Bestyrelsesmedlem, Aalborg Universitet fra 2019
Nomineringer: Årets dansker 2017; Årets leder 2018.
Kilde: Netcompany
Han er på lynvisit i Nordjylland for at kaste glans over indvielsen af firmaets nye, mondæne kontor i Aalborg, der blev indviet med rød løber og snoreklipning i den gamle toldbygning, ved Toldbod Plads, midt i byens puls, med vandudsigt og plads til store drømme.
- Da jeg voksede op drømte jeg om at skabe et godt liv for mig selv, få succes og lykkes med noget stort. Jeg ville gerne tage ansvar for mig selv og min familie, fortæller Andre Rogaczewski.
Aktier for 1,4 milliarder
Netcompany er et kæmpe foretagende med 2400 ansatte og hovedkvarter i hovedstaden. Aalborg-afdelingen er nu vokset til 150 mand og måtte derfor skifte kontor.
Netcompany har i dag har en omsætning på mere end to milliarder kroner. Den er stiftet af André Rogaczewski og Claus Bo Jørgensen, der der i dag ejer 8,5 procent af aktierne til en værdi af 1,4 milliarder kroner hver.
Netcompany
Stiftet i 2000. I dag international IT-virksomhed, repræsenteret i seks lande (Danmark, Norge, UK, Polen, Holland, Vietnam) fordelt på 10 kontorer.
Antal medarbejdere 2400 medarbejdere.Årlig omsætning: To milliarder kroner (2019).
IT-serviceleverandør af innovative, samfunds- og forretningskritiske løsninger, vedligehold og drift af digitale platforme, kernesystemer og brugerflader, end-to-end services fra rådgivning og udvikling til implementering og drift af store IT løsninger blandt større virksomheder og den offentlige sektor.
Første danske virksomhed i mere end 20 år, der runder 1000 medarbejdere 2017.
Børsnoteret 7. juni 2018, Nasdaq OMX Copenhagen 2018. Aktuel børsværdi er cirka 16 milliarder kroner.
Kåret som Børsen Gazelle 2006, 2007, 2008 og 2009. Vinder af EY Entrepreneur Of The Year, region København 2015, 2017 og 2018.
Tryk her for at læse om udvalgte business cases.
Kilde: Netcompany
- Jeg er stolt og glad over, hvad vi har opnået, men også ydmyg, man skal ikke tage noget for givet, siger André Rogaczewski.
Han kom til landet som 2-årig og lærte lynhurtigt dansk. Forældrene forbød ham ganske enkelt at tale polsk.

Andre Rogaczewski er stolt af sit polske ophav og det værdisæt, forældrene har givet ham med i bagagen. Her står han med sine forældre Jerzy Rogaczewski (tv.) og Ewa Mendys Rogaczewski, der begge var med til indvielsen af Netcompanys nye kontor i Aalborg. Foto: Henrik Bo.
- I dag taler mine forældre næsten mere nordjysk end en indfødt, siger André Rogaczewski med et grin.
Den polske baggrund
Han mener i høj grad, at den polske baggrund har formet ham og skabt en vinder, fordi han så og påskønnede de fantastiske muligheder i sit nye hjemland.

Tornhøjskolen i Aalborg Øst. Arkivfoto fra 2001: Lars Pauli
André Rogaczewski gik på Tornhøjskolen i Aalborg Øst, hvor han fik interesse for IT.
- Det var fantastisk dengang i 80'erne, hvor jeg fik lov til at røre ved en computer for første gang. Det var en magisk verden, der åbnede sig. Jeg fornemmede straks, at det kunne udvikle sig til noget stort, siger André Rogaczewski.

7-årige André Rogaczewski med sin søster, Anna, foran barndomshjemmet på Fyrkildevej i Aalborg Øst. Privatfoto fra 1975.

9-årige André Rogaczewski i AaB-trøje i sit barndomshjem på Fyrkildevej i Aalborg Øst. Privatfoto fra 1977
I teenageårene begyndte han at programmere sine egne spil, som han spillede gratis med vennerne på hjemmecomputeren. Den indsats sparede 25-øren til spilautomaterne i arkaden, der dengang lå ved Nytorv i Aalborg og var det sted, man spillede computerspil - mod betaling.
Far nægtede at flytte
- Det gjorde mig til en helt blandt vennerne. Det var faktisk sådan, det hele startede for mig, siger André Rogaczewski.
Han husker Aalborg Øst som et af Danmarks værste kvarterer. Det var fint nok, da familien flyttede ind i 70'erne, men efter få år strømmede det til med sociale klienter, der omdannede det til en ghetto. Hans far var kontorassistent og moren hjemmehjælper.
- Min far nægtede at flytte. Han ville spare op til et parcelhus. Det skete først, da jeg kom på gymnasiet. Det var der ikke mange fra min skole, der gjorde, siger André Rogaczewski med et stort smil.
I dag er store dele af Aalborg Øst blevet byfornyet og området har ikke længere samme karakter af ghetto.
Frokost for flokken
Han er en lattermild direktør, der taler hurtigt og energisk, mens han tager os med en tur ned af memory lane.
Galleri - Tryk og se alle billederne.
Men tilbage til nutiden.
- Jeg skal spise frokost med 10 nyansatte senere i dag. Det gør jeg med alle nye folk, fortæller direktøren.
Han gør meget ud af at få alle til at føle sig som en del af flokken, så det bliver til mange frokoster. Sidste år ansatte firmaet 500 nye folk. Spisningen foregår dog med flere ad gangen, ellers kunne han ikke lave andet.
Firmaets ansatte har en gennemsnitsalder på 32 år og en gennemsnitsanciennitet på nogle få år. Det er perfekt.
Alle bliver testet
- Så har vi det rette miks af erfarne og nye folk. Det sikrer frisk blod og nye ideer hele tiden, siger André Rogaczewski.
Hos Netcompany er vejen mod toppen meget stringent og eksplicit. Alle ansatte bliver løbende vurderet på en række parametre, både fagligt og socialt.
Alle ansatte kan avancere i løbet af de første to-tre år, hvis de opfylder kravene og alle har en karriereplan, der revideres løbende.
- Vores folk er ufatteligt motiverede. De elsker systemet. Her bliver ingen forfordelt. Det er udelukkende kvalifikationer, der afgør, hvem der når langt. Det giver stor gennemsigtighed og sikrer os de bedste hoveder fra universiteter og erhvervsliv. De unge taler jo også med hinanden, så det er en selvforstærkende effekt, siger André Rogacewski.
Vokser med rasende fart
Den måde, Netcompany arbejder på, har stort set ikke ændret sig siden firmaets grundlæggelse tilbage i 2000. Det handler om høj kvalitet til rette tid. Sådan er det stadig.
Eksempelvis er det særligt vigtigt for de IT-systemer fra Netcompany, der anvendes i beredskabet:
- Det er ikke ligegyldigt, om ambulancen kan finde vej, vel? Jeg siger til mine folk, at de aldrig må sige, at de er programmører. De redder faktisk liv med det, vi sidder og laver, siger André Rogacewski.
Direktørens filosofi gennemsyrer virksomheden og er i virkeligheden hele hemmeligheden bag succesen og vindende ordrer på mange af de største og mest komplekse IT-projekter i Danmark og udland.
Mine forældre var ikke rige
- Når man arbejder her, er man på et hold, der vinder ... hver gang! Vi fejrer ikke nye ordrer, men når det virker i virkeligheden. Det er meget, meget essentielt for at lykkedes. Det er der, man går den ekstra mil, siger André Rogacewski.
Virksomhedens værdier er også hans egne. Det takker han sine forældre for.
- Sociale kår betyder uendeligt meget. Hvis ikke dine forældre indgyder ambition, står ved din side og hjælper dig, når du famler, så falder du igennem ... mine forældre var ikke rige, men de gav mig de rette værdier og evnen til at se muligheder. Det er jeg dem uendeligt taknemmelige for, siger Andre Rogacewski.
Han forventer, at firmaets vækst vil fortsætte i samme hidsige takt de kommende år med et tempo på omkring 20 procent om året. Derfor kan Aalborg-kontoret allerede næste år blive for lille. Dog er der mulighed for at udvide med plads til yderligere 100 mand.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.