Kommentar: Nordjyske firmaer skummer russiske oliepenge. Det er skrupforkert
Én ting er, hvad du juridisk har lov til. Noget andet er, hvad du moralsk bør gøre. Svaret er indlysende

Peter Simonsen, erhvervsredaktør.
Mens hele verden – med undtagelse af en lille håndfuld diktatoriske slyngelstater – fordømmer Ruslands invasion af Ukraine, og virksomheder og organisationer i hobetal afbryder al samhandel med russerne, har nogle få nordjyske virksomheder valgt en lidt anden fremgangsmåde.
De har set deres snit til at tjene en god skilling og er dermed i færd med at stille sig på den forkerte side i en brutal og meningsløs krig.
Søndag kunne Nordjyske fortælle, at flere nordjyske virksomheder i disse dage hjælper med at omlaste russisk olie for potentielt milliarder af kroner. En såkaldt STS-operation, som kan være ganske indbringende.
I farvandet lige uden for Frederikshavn bliver russisk råolie omlastet fra mindre tankskibe til større tankskibe, så den kan sejles videre, sælges og således være med til at finansiere Putins krigsmaskine.
At laste olie for russerne er der intet ulovligt i. Det står nordjyske virksomheder, og hvilke som helst andre, frit for. Men i lyset af Ruslands krig mod Ukraine er det både stærkt kontroversielt og dybt problematisk.
Måske ikke juridisk, men så i hvert fald moralsk.
Kan man virkelig forsvare at gøre forretninger med et land, som har kastet Europa ud i en ny krig? Og hvis magtsyge despot af en leder truer hele den globale sikkerhedsorden? Svaret er indlysende.
Det er gassen og olien – også den, der lastes lige uden for Frederikshavn – som betaler Ruslands krig mod Ukraine. Putins forkrøblede u-landsøkonomi har groft sagt intet andet våben. Derfor skal nordjyske virksomheder selvfølgelig ikke hjælpe med ammunitionen.
Det siger sig selv.
Fra en af de nordjyske virksomheder, som medvirker til omlastningen af russisk olie, lyder det, at man tager opgaven for at kunne beholde medarbejdere.
Kære virksomhed, den holder altså ikke. Hvis din evne til at fastholde medarbejdere afhænger af samhandel med Rusland, bør du lægge din forretningsmodel om. Lige nu. Eller tage konsekvensen med dit moralske kompas i behold.
En anden nordjysk virksomhed vil - trods gentagne forespørgsler - slet ikke forholde sig til det moralske aspekt i at hjælpe med omlastning af russisk råolie. Det er trist.
Store koncerner som Mærsk og Svitzer har allerede afbrudt deres laste-operationer med Rusland. Så nytter det ikke noget, at konkurrerende firmaer kaster sig over skroget. Det kan ingen ansvarlig direktion eller bestyrelse stå inde for.
Og politikerne må øjeblikkeligt på banen med klare retningslinjer for, hvad der sker i dansk farvand. Dette er ikke alene erhvervslivets ansvar.
Ruslands ageren de seneste tre uger har utvivlsomt sat en del virksomheder og deres medarbejdere i et svært dilemma. Sådan er det, når moral og etik står over for hensynet til økonomi og arbejdspladser. Men er det egentligt så svært?
Da FN’s generalforsamling skulle stemme for en fordømmelse af Ruslands invasion af Ukraine, stemte kun fem lande imod. Rusland, Hviderusland, Nordkorea, Syrien og Eritrea.
Det er det lidet flatterende selskab, som Rusland med sin vanvittige krigsaktion har gjort sig til en del af. Og handler nordjyske virksomheder med Kim Jong-Un? Eller med Bashar al-Assad? Nej, vel?
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.