Nordea-ansatte anholdt i Norge i korruptionssag

Fem er anholdt i norsk sag om korruption og svindel med lån, skriver avisen VG.

Norsk politi har tirsdag morgen anholdt fem personer og sigtet dem for enten grov korruption eller medvirken til grov korruption. To af de anholdte er ansat i banken Nordea.

Det oplyser norsk politi til avisen VG.

Anholdelserne omfatter også en ansat ved den norske arbejds- og velfærdsforvaltning, NAV, der står for udbetaling af en række offentlige ydelser.

Også en tidligere ansat ved NAV er blandt de anholdte, bekræfter norsk politi til VG.

Ifølge avisen sker anholdelserne i relation til en sag om lånebedrageri og korruption for over 150 millioner norske kroner. Det svarer til 110 millioner danske kroner.

VG har tirsdag bragt en historie om låneagenter, som kan hjælpe med at få et lån mod betaling.

Ifølge VG har nogle af låneagenterne forfalsket låneansøgninger og snydt for at få lån til kunderne, som de ikke burde kunne få.

I Norge må man ikke låne mere end fem gange ens årsløn, og man kan maksimum låne 85 procent af en købssum.

Den norske avis skriver, at nogle af agenterne forfalsker lønsedler eller værdien af ejendele for at kunne øge beløbet, som deres kunder kan låne for i banken.

Ifølge VG indledte politiet i Oslo tirsdag klokken 8 en aktion, der blandt andet betød, at civilklædte betjente har været i Nordeas norske hovedkvarter og foretaget ransagninger.

Politiet har også været på flere privatadresser i forbindelse med sagen.

Til nyhedsbureauet NTB siger Kristin Rusdal fra den norske anklagemyndighed, at det er omfanget af sagen, der gør, at den anses som værende grov.

Hun fortæller, at det er Nordea, der selv har opdaget den formodede svindel og meldt det til politiet. Det er sket i marts.

Til tv-stationen NRK oplyser hun, at nogle af forholdene går tilbage til 2018.

Til det norske erhvervsmedie Finansavisen oplyser kommunikationschef i Nordea Christian Steffensen, at det er Nordea selv, der har afdækket sagen.

- Nordea har nultolerance for regelbrud og tager alle nødvendige skridt overfor de to ansatte. I første omgang er de to suspenderet, siger han til Finansavisen.

Banken ønsker ikke at oplyse, hvilke stillinger de havde.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.