Rasende borgmester: - En sort dag for Nordjylland

Ingen nordjyske projekter får grønt lys

I Thisted Kommune bliver havvindmølle-projekter ved Hanstholm og Thisted udskudt på ubestemt tid. Det samme gør projekter i Jammerbugt, Hjørring og Frederikshavn kommuner. <i>Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix</i>

I Thisted Kommune bliver havvindmølle-projekter ved Hanstholm og Thisted udskudt på ubestemt tid. Det samme gør projekter i Jammerbugt, Hjørring og Frederikshavn kommuner. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

NORDJYLLAND:Folketingspolitikerne er blevet urolige. Så med et fingerknips bliver de fleste af 33 planlagte havvindmølle-projekter i Danmark nu sat i bero. 

Kun fire projekter får umiddelbart grønt lys. Ingen af dem er i Nordjylland. 

- Det er en sort dag for Nordjylland. Det er virkelig en våd klud i ansigtet, siger Niels Jørgen Pedersen (V), borgmester i Thisted Kommune.

Borgmester i Thisted kommune, Niels Jørgen Pedersen (V). <i>Foto: Bo Lehm</i>

Borgmester i Thisted kommune, Niels Jørgen Pedersen (V). Foto: Bo Lehm

Udskudt i Nordjylland

I Thisted Kommune bliver havvindmølle-projekter ved Hanstholm og Thisted udskudt på ubestemt tid. Det samme gør projekter i Jammerbugt, Hjørring og Frederikshavn kommuner.

Det skyldes, at der netop er indgået politisk aftale om ny havplan vedrørende de såkaldte åben dør-projekter. Alle partier i Folketinget står bag aftalen.

To veje til at etablere en havvindmøllepark

  • I Danmark kan man få tilladelse til at etablere en havvindmøllepark på to måder: Gennem udbud eller den såkaldte åben-dør-procedure.
  • Ved udbud udbyder staten et projekt – typisk på en bestemt placering og i en bestemt størrelse. 
  • Ved åben-dør-proceduren ansøger man selv om tilladelserne på en selvvalgt placering. Det sker ved, at man som projektudvikler indsender en uopfordret ansøgning om at få tilladelse til at udføre forundersøgelser i det valgte område.
  • Åben dør-ordningen blev som et supplement til de statslige udbud indført i 1999. Ordningen indebærer, at private aktører med den fornødne finansielle og tekniske kapacitet frit og med lige adgang kan søge om at etablere VE-anlæg på områder på havet, hvor der ikke er en statslig arealreservation.

Energistyrelsen - Information til borgere om åben-dør-ordningen

Åben dør-projekt ordningen har eksisteret siden 1999. Den går ud på, at projektudviklere af havvindmølle-projekter selv tager initiativ til at udpege havområder til ønskede projekter. 

Havområdet stilles gratis til rådighed af staten. Ordningen skulle sikre hurtig og smidig sagsgang, hvor tilladelser blev givet, efterhånden som projekterne skred frem.

Usikkert om de sidste får OK

Men nu er politikerne kommet i tvivl, om denne ordning konflikter med EU's støtteregler. 

Allerede i februar blev 27 projekter sat på pause. Nu er det endnu flere.

Derfor er det pt. kun havvindmølle-projekter ved Samsø (Paludan Flak), Falster (Paludan Flak) og i Nordsøen (Vikinge Banke), som umiddelbart har fået grønt lys. Disse projekter kan producere i alt 2,4 GW. 

Det er dog stadig usikkert, om de kan gennemføres. 

De 33 ønskede åben dør-projekter udgjorde i alt 33 GW.

Uhyggelig udvikling

De mange energiprojekter kunne have bidraget til produktion af grønne brændstoffer som brint og bioethanol, der kan laves med vindmøllestrøm. Det er brændstoffer, som transport- og flyindustrien får behov for i fremtiden i forbindelse med den grønne omstilling.

Derfor undrer beslutningen også Thisteds borgmester:

- Den grønne omstilling handler også om at bruge overskuddet af strøm, brint og methanol. Vi har også store mængder CO2, man skal bruge i den proces. Det er uhyggeligt, at man uden dialog bare skærer Nordjylland væk, siger Niels Jørgen Pedersen.

Harme i branchen

Beslutningen om at stoppe en række havvindmølle-projekter vækker også harme i brancheorganisationer:

- Klimaforandringerne venter ikke på nogen, og derfor er vi også stærkt forundret over regeringens beslutning om at lukke ned for åben-dør-projekter, siger Ulrich Bang, der er underdirektør i Dansk Erhverv.

- Regeringen takker nej tak til de virksomheder, der er klar til at etablere masser af havvindmøller, så forbrugerne hurtigt kan få billig, grøn el, og Danmark kan få gang i produktionen af grønne brændstoffer til fly og skibe. Det er uforståeligt, siger Kristian Jensen, direktør, Green Power Denmark.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.