Rentestigning fra ECB kan give sydeuropæisk sved på panden

Høj statsgæld kan gøre en rentestigning fra ECB til en dyr fornøjelse for eksempelvis Italien.

De seneste dage har Italiens premierminister, Mario Draghi, kæmpet for sin regerings liv og var onsdag aften gennem en tillidsafstemning i det italienske senat. Hvis Den Europæiske Centralbank som ventet hæver sin ledende rente torsdag, kan den italienske regeringsleder ifølge økonomer få en ny hovedpine, når udgiften til den italienske statsgæld dermed vokser. (Arkivfoto). <i>Guglielmo Mangiapane/Reuters</i>

De seneste dage har Italiens premierminister, Mario Draghi, kæmpet for sin regerings liv og var onsdag aften gennem en tillidsafstemning i det italienske senat. Hvis Den Europæiske Centralbank som ventet hæver sin ledende rente torsdag, kan den italienske regeringsleder ifølge økonomer få en ny hovedpine, når udgiften til den italienske statsgæld dermed vokser. (Arkivfoto). Guglielmo Mangiapane/Reuters

Efter måneder med historisk høje prisstigninger, også kaldet inflation, i Europa ventes Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag at gribe til det oftest brugte værktøj til at få kontrol med priserne: En rentestigning.

Men selv om forbrugere i særligt euro-landene måske med glæde ser frem til, at ECB begynder at bekæmpe inflationen, vil rentestigningen modsat gøre livet mere besværligt for en række sydeuropæiske finansministre.

- En renteforhøjelse giver altså sved på panden hos finansministrene hos en række sydeuropæiske lande, som har en meget høj offentlig gæld, siger seniorøkonom hos Dansk Erhverv Kristian Skriver.

- Når renterne stiger, bliver det dyrere at vedligeholde gælden. Det er altså hård kost for de her gældsplagede lande som for eksempel Italien.

Hvis ECB hæver sin ledende rente torsdag, vil det markere et markant skift i centralbankens tilgang til europæisk økonomi.

Det vil være første gang siden 2011, at renten hæves. De seneste år har eurozonens økonomis største problem nemlig langtfra været for store prisstigninger - tværtimod.

Prisstigningerne i eurozonen har i mange år været stabilt lavere end ECB's målsætning på to procent.

Derfor har ECB været langsommere til at kaste sig over kampen for at få styr på prisstigningerne end eksempelvis den amerikanske centralbank, FED.

I USA har centralbanken allerede hævet sin rente for at nedbringe inflationen.

En anden forskel på USA og Europa er dog også, at der i eurozonen er lande, der skylder relativt mange penge væk.

Eksempelvis sluttede Grækenland ifølge EU-Kommissionen året med en gæld, der var næsten dobbelt så stor som landets bruttonationalprodukt (bnp).

I Italien, der er Europas fjerdestørste økonomi, har staten en gæld svarende til halvanden gang landets bnp.

Ifølge cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen er det "ikke så spændende" for finansministrene i landene med en høj gæld, når renterne vokser - for så stiger betalingen for de penge, som landene låner.

- Det kan true, så den faktisk fine genopretning, der er i italiensk økonomi, kan der blive spændt ben for, siger han.

Derfor kan ECB ifølge Søren Kristensen blive nødt til med den ene hånd at hæve renten og med den anden hånd fortsætte med at låne eksempelvis Italien penge til det, som han kalder kunstigt lave renter.

- Når jeg siger kunstigt lave, så er det, fordi der er stort set ikke andre end ECB, der har villet købe på det her lave niveau.

- Så det har ikke så meget med virkeligheden at gøre. Det er et indgreb fra centralbanken.

- Det kan man gøre, så længe de italienske politikere vil spille med.

Italiensk politik er dog i disse dage præget af usikkerhed om regeringens parlamentariske grundlag. Derfor kan ingredienserne til kaos om Italiens økonomiske politik - og måske endda en gældskrise - være til stede.

Det kan ECB ifølge økonomerne ikke ignorere:

- Det er ECB i høj grad nødt til at tage hensyn til, siger Søren Kristensen.

- Hvis det kommer ud i en uholdbar situation med en gældskrise, og man i værste fald kan frygte en statsbankerot i nogle af de sydeuropæiske lande, så kan det være sådan noget, der kan betyde game over for euroen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.