Robot erstatter 15 mand - kan bygge efter arkitekttegninger

Scandi Byg i Løgstør har udviklet et nyt avanceret robotanlæg

Thomas Raunsbæk forventer ikke, at der bliver færre medarbejdere i Løgstør som følge af den nye robot - tværtimod. Privatfoto

Thomas Raunsbæk forventer ikke, at der bliver færre medarbejdere i Løgstør som følge af den nye robot - tværtimod. Privatfoto

LØGSTØR:Modulbyggevirksomheden Scandi Byg har udviklet og implementeret et nyt robotanlæg, der er det første og eneste af sin slags i Danmark, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Scandi Byg har flere robotter i sving i Løgstør, men ingen så avanceret som denne.

Det nye robotanlæg fremstiller elementer til gulve, vægge og lofter, som herefter sammensættes til færdige moduler til eksempelvis bolig, erhverv eller institutioner.

Effektivt og ensartet

Med anlægget kan elementerne fremstilles mere effektivt i en høj og ensartet kvalitet, og det er så avanceret, at det kan producere individuelle og unikke løsninger ud fra arkitekttegninger.

- Det har taget lang tid at nå hertil, men vi har ikke villet gå på kompromis med vores høje ambitioner om at bevare fleksibiliteten. Det har været helt afgørende for os, at robotanlægget kan producere forskellige specialkonstruerede løsninger ud fra vores tegninger uden nogen arkitektoniske begrænsninger, forklarer udviklingschef i Scandi Byg, Mads Skalborg Simonsen, som har været projektleder på projektet.

Robotanlægget skal være med til at imødekomme manglen på kvalificeret arbejdskraft ved at overtage nogle af de mere monotone og nedslidende opgaver i byggeprocessen som eksempelvis tunge løft og ensformige bevægelser, der ikke kræver håndværksmæssige kompetencer.

På den måde er det et godt supplement til virksomhedens medarbejdere, som nu i stedet kan fokusere på andre mere krævende opgaver.

12-15 medarbejdere

Anlægget kan producere det samme stykke arbejde, som det vil tage fire til fem mand at producere på tilsvarende tid, og det kan arbejde i alle døgnets timer.

Besparelsen vil således svare til 12-15 medarbejdere, hvilket frigiver tid og kompetencer til andre opgaver, og i den forbindelse understreger administrerende direktør for Scandi Byg, Thomas Raunsbæk, at der med teknologien ikke kommer til at være mindre behov for medarbejderne - tværtimod:

- Vi forventer at kunne tage endnu flere opgaver ind, hvilket kræver flere medarbejdere i den anden ende, der er klar til at arbejde videre med modulerne og stille dem op ude på byggepladsen, og vi får behov for flere medarbejdere med kompetencer inden for digitalisering og robotteknologi, som kan sikre, at robotten kører, som den skal, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.