Salget af lejligheder dykker til laveste niveau i otte år

Boligøkonom forventer, at tendensen med færre solgte ejerlejligheder vil fortsætte frem til 2024.

Rentehop i foråret har gjort det dyrt at låne til ejerlejligheder - især i de dyreste områder som eksempelvis i hovedstaden. (Arkivfoto). <i>Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix</i>

Rentehop i foråret har gjort det dyrt at låne til ejerlejligheder - især i de dyreste områder som eksempelvis i hovedstaden. (Arkivfoto). Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Man skal tilbage til 2014 for at finde et første halvår, hvor der blev solgt færre ejerlejligheder end i år.

Det skriver TV 2 på baggrund af tal fra Boligsiden, som drives af ejendomsmæglere og ejendomsmæglerkæder.

I løbet af årets første seks måneder er der blevet solgt 8644 ejerlejligheder på landsplan, hvilket er en smule under antallet af solgte ejerlejligheder i første halvår af 2019 og 2020.

Det er dog markant under de 12.947 ejerlejligheder, der blev solgt i første halvår af 2021, hvor coronapandemien dog var med til at gøre boligmarkedet glohedt.

- Mange brugte coronaperioden til at skifte bolig, fordi man havde tid og overskud og måske fandt ud af, at boligen var for trang, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom hos Nykredit, til Ritzau.

I coronaperioden kom også nye købere på markedet.

- Vi havde ikke så meget andet at bruge penge på, så der var mange førstegangskøbere, som pludselig fik en opsparing og måske også fik udbetalt nogle feriepenge, som man ikke vidste, man havde.

- Det var det, der satte gang i den ekstraordinære store handelsaktivitet, som så nu er nede på et normalt år, siger boligøkonomen.

Ifølge hende var det forventet, at en del af dampen ville gå af markedet, og det har også kunnet ses over de seneste måneder, påpeger hun.

- Det er kommet gradvist, og hovedårsagen skal findes i den markante rentestigning over foråret, siger Mira Lie Nielsen.

Rentestigningen har gjort det dyrt at låne.

Boligøkonomen kalder det for et skifte, der er sket på boligmarkedet, som er bremset uden at gå i stå.

- Nu er det mere begyndt at være købers marked, hvor sælgere også må indse, at hvis de vil have solgt, må de sætte priserne ned, siger Mira Lie Nielsen.

Hun forventer, at der vil gå mere damp af markedet resten af året samt i 2023 og 2024.

- Der kommer en årrække nu med prisfald på lejlighedsmarkedet, siger hun.

Hun henviser blandt andet til, at der er ved overgangen til 2024 kommer nye skatteregler, som vil presse priserne mere ned, fordi de gør det dyrere at bo i lejlighed.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.