Efter SAS-strejken: Slagsmål mellem pilot-fagforbund
FPU vil have Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) til at trække en grænse mellem FPU og Dansk Metal.

Flyvebranchens Personale Union vil have Fagbevægelsens Hovedorganisation til at trække en grænse mellem Dansk Metal og Flyvebranchens Personale Union. Ifølge fagforbundet har Dansk Metal forsøgt at kapre deres medlemmer og overenskomster. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sommerens strejke blandt SAS-piloter har ikke kun efterladt en milliardregning til SAS. Det har også efterladt et åbent sår i fagbevægelsen, hvor Flyvebranchens Personale Union (FPU) føler sig uretmæssig skubbet af banen af Dansk Metal.
Det interne slagsmål mellem de to fagforbund betyder, at Flyvebranchens Personale Union tirsdag oplyser, at det har bedt Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) om at starte en såkaldt grænsesag.
For at forstå tvisten skal man kende lidt til landskabet inden for piloters fagforening. Her er der særligt to spillere. Der er Flyvebranchens Personale Union, og så er der Dansk Pilotforening (DPF).
Flyvebranchen Personale Union har siden 1970 været medlem af først LO, der siden blev til FH.
Dansk Pilotforening er derimod ret nye i FH-familien. Fagforeningen blev 1. februar i år optaget af Dansk Metal, som er medlem af FH. Inden da har Danske Pilotforening stået uden for LO eller FH i flere årtier.
Det har også oftest været Flyvebranchens Personale Union, der stod for de overenskomster, som prægede branchen for eksempelvis piloter.
Men i sommer gik SAS-piloterne, der er organiseret i Dansk Pilotforening, i strejke.
Strejken endte efter 15 dage med en ny overenskomst - som ifølge Flyvebranchens Personale Union var en kapring af overenskomster, som FPU havde lavet med SAS.
Den nye overenskomst blev det seneste og måske mest synlige tegn på, at Dansk Metal var blevet en faglig spiller for flyvebranchen. Men ifølge Thilde Waast er spørgsmålet i virkeligheden mere principielt end bare SAS-konflikten.
- Grundlæggende handler det ikke så meget om den konkrete SAS-strejke. Vi rettede henvendelse til Dansk Metal allerede kort tid efter, at de optog de her nye grupper med henblik på at finde en løsning på, hvem der skal organisere flyvende personale i Danmark, som vi mener, at vi har ret til.
- De har også været inde og tegne en overenskomst med Mærsk Cargo, som vi har været kritiske overfor og blandet sig i Ryanair-forhandlingerne og andet.
- Så det handler grundlæggende om, hvem der skal organisere det flyvende personale i Danmark.
Dansk Metal lavede i juni 2022 en overenskomst med piloter i Mærsk Cargo, hvor der i forvejen var en FPU-overenskomst.
Samtidig er Flyvebranchens Personale Union utilfredse med, at Dansk Metal sagde nej til at støtte en sympatikonflikt med et af Ryanairs datterselskaber, Malta Air, i marts.
Ifølge Flyvebranchens Personale Union har Dansk Metal siden da også blandet sig i FPU's forhandlinger med Malta Air.
Thilde Waast håber derfor, at en mægling i FH kan føre til, at Dansk Metal holder op med at organisere flyvende personale i Danmark.
- Vi har organiseret piloter og kabinepersonale i LO-regi siden 1970. Det mener vi ikke, at Dansk Metal skal blande sig i. De har optaget flyvende personale for seks-syv måneder siden. Det synes vi, at de skal holde sig for gode til, siger hun.
- Jeg synes i hvert fald ikke, at det ser kønt ud, når et stort forbund, som i øvrigt har et helt andet organiseringsområde, på den måde kannibaliserer på mindre forbunds mangeårige ekspertise.
Hos Dansk Metal mener forbundssekretær Keld Bækkelund Hansen ikke, at Flyvebranchens Personale Union har grund til deres klage.
- Jeg mener, at det er til skade for hele FH-fællesskabet, hvis fagforeninger går i medierne med interne uoverensstemmelser, siger han.
- Vi tager det stille og roligt og afventer en dialog med FPU. Vi har svært ved at se, at det er en grænsesag det her.
En grænsesag er en intern proces i FH's grænsenævn. Der er ikke tale om en myndighed. Til gengæld fremgår det af FN's egne regler, at medlemmer af FH skal følge afgørelser i nævnet loyalt.
Ifølge Keld Bækkelund Hansen er det ikke Dansk Metal, der har opsøgt det flyvende personale men omvendt.
- De følte sig meget alene i forhold til det, der var sket i SAS med oprettelse af datterselskaber og FPU’s konkurrerende overenskomster, som er et overgreb på den danske model, siger han.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.