Skal du have feriepenge udbetalt? Pas på - du risikerer at blive snydt
Bank forventer fupbølge - se hvordan du undgår at blive ramt

Mange glæder sig til at få flere penge i hånden, når de indefrosne feriepenge udbetales. Men en bølge af svindelforsøg kan være på vej, advarer Spar Nord. Foto: Torben Hansen Foto: Torben Hansen
NORDJYLLAND:Nu kan man søge om at få udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge, og det tilbud ventes mange at benytte sig af.
Meningen er, at vi skal bruge de ekstra penge til at sætte gang i dansk økonomi. Men netop som mange glæder sig til at bruge de udbetale feriepenge, er svindlere klar til at slå til.
Og de vil være ekstra flittige den kommende tid, forventer Spar Nord.
Sådan narres folk
- Vi ser ofte, at svindlere er gode til at udnytte, hvad der er "oppe i tiden". Vi har tidligere set, at når folk for eksempel skal have penge tilbage i SKAT - eller i forbindelse med corona-situationen - så er de blevet kontaktet af svindlere, der udgav sig for at være fra for eksempel jobcentret. På den måde fik svindlerne folk til at udlevere NemID-oplysninger, siger kommunikationsdirektør Leif Lind Simonsen fra Spar Nord i en pressemeddelelse.
Leif Lind Simonsen fortæller om svindel-truslen (4 min.):
Lyt til...
Svindlen med feriepenge kan ske på flere måder:
- Svindlerne vil sandsynligvis udgive sig for eksempelvis at være fra Udbetaling Danmark. Her vil de måske via sms og mail påstå, at der er problemer med udbetalingen af feriepengene og hævde, at de kan hjælpe med udbetalingen ved at få NemID-oplysninger fra ofrene. Det kan også være telefonopkald, hvor svindlerne siger, de vil hjælpe med udbetalingsprocessen - og på den måde får fat i NemID-koder, advarer Leif Lind Simonsen.
Hverken banker, Nets, kommunen eller andre myndigheder vil nogensinde bede om personlige oplysninger via telefon eller mail
Leif Lind Simonsen
Tidligere er svindlen ofte gået ud over ældre, men ved udbetalingen af feriepenge er alle borgere mulige mål for svindel, ifølge Spar Nord.
- Hverken banker, Nets, kommunen eller andre myndigheder vil nogensinde bede om personlige oplysninger via telefon eller mail. Man skal under ingen omstændigheder give sine informationer ud, hvis man bliver kontaktet af svindlere, understreger Leif Lind Simonsen og tilføjer:
- Svindlerne bliver mere og mere dygtige til at bruge fagtermer og fremstå som professionelle for at lokke oplysninger ud af folk.
Det må du aldrig gøre
Banken understreger, at man aldrig må udlevere sine NemID-oplysninger - kodeord og nøglekoder - uanset hvor overbevisende personen i telefonen lyder.
Hvis man har mistanke om, at telefonopkaldet er forsøg på svindel, skal man bede om personens navn og derefter selv ringe til myndigheden eller bankens hovednummer og spørge efter vedkommende.
På den måde kan de be- eller afkræfte, om der er tale om snyd.
Er man plumpet i og blevet narret til at udlevere personlige oplysninger, skal man hurtigst muligt kontakte banken og Nets, så de ramte konti og ens NemID kan blive spærret.
Få flere gode råd her
Forbrugerrådet Tænk har en række gode råd til, hvordan man undgår at blive offer for elektronisk svindel. Det kan du læse mere om her:
Sådan beskytter du dig mod sms-svindel
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.