Svensk mægler: SAS-aftale kan lande mandag

Efter maratonforhandlinger tror svensk mægler, at en SAS-aftale kan lande mandag.

Journalister venter uden for Näringslivets Hus i Stockholm, hvor SAS og selskabets strejkende piloter forhandler om en løsning, der skal bringe strejken til en ende. <i>11950 Ali Lorestani/Ritzau Scanpix</i>

Journalister venter uden for Näringslivets Hus i Stockholm, hvor SAS og selskabets strejkende piloter forhandler om en løsning, der skal bringe strejken til en ende. 11950 Ali Lorestani/Ritzau Scanpix

Der kan være en aftale mellem SAS og selskabets strejkende piloter på vej så tidligt som mandag, tror en af de svenske mæglere, Claes Stråth.

SAS sidder i forhandlinger med de af selskabets piloter, der har strejket siden 4. juli, i den svenske mæglingsinstitution i Stockholm. Her gik piloterne og SAS sent søndag aften hver til sit efter 33 timers forhandlinger i Stockholm.

En af de svenske mæglere, der er med i forhandlingerne, Claes Stråth, sagde søndag aften, at der søndag blev gjort fremskridt.

Da han efterfølgende talte med det svenske nyhedsbureau, TT, afviste han, at parterne gik fra hinanden igen, fordi forhandlingerne skulle være slået tilbage.

- Nej, det skulle jeg ikke mene, men der er mange store og komplekse spørgsmål, sagde han.

- Hvis viljen findes - og det ved jeg, at den gør - så kan det her løses i løbet af morgendagen (mandag, red.), men intet er klar, før det er klar.

SAS forhandler med SAS Pilot Group, der repræsenterer piloter i forskellige fagforbund i Danmark, Sverige og Norge.

Piloternes seneste overenskomst udløb 1. april. Siden er det ikke lykkes parterne at nå til enighed om en ny.

Piloterne er blandt andet utilfredse med, at SAS efter coronaepidemien har sluppet sit greb, er begyndt at ansætte piloter i to datterselskaber, SAS Link og SAS Connect, fremfor de piloter, der blev opsagt i hovedselskabet, SAS Scandinavia, under corona-epimien.

Claes Stråth afviste at fortælle TT, hvor meget der udestår i forhandlingerne. Men han understreger, at det er en komplicerende faktor, at der er tale om forhandlinger med piloter fra tre forskellige lande med forskellige fagforbund.

Til TT fortæller Stråth, at der i forhandlingerne er en liste på omkring 25 områder, som skal behandles, før en aftale kan opnås.

På vej ind til forhandlingerne mandag siger Roger Klokset, der repræsenterer de norske piloter, at han er klar til de nødvendige forhandlinger - om de så tager én eller flere dage.

- Men jeg håber selvfølgelig på en løsning i dag, siger han før mandagens forhandlinger ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

- Vi står i en bizar situation. Det svarer til, at naboen har stjålet dit hus og kræver en vældig høj pris for, at du skal købe det tilbage. Samtidig brænder naboens hus, og du skal hjælpe ham med at slukke det.

Henrik Thyregod, der er formand for de danske piloter, siger ifølge NTB, at han forventer en afklaring i dag på, om der lander en aftale eller ej.

- Det her er uværdigt. Jeg synes, at det er uværdigt for SAS at være i strejke længere end det her. Det er uværdigt for passagererne og firmaet, siger han mandag morgen ifølge NTB.

- Jeg har arbejdet i firmaet i 32 år. Jeg elsker SAS. Jeg synes ikke, at det kan fortsætte sådan her.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.