Topsoe skyder to milliarder i kæmpefabrik til grøn brint i Herning

Fabrikken, som via elektrolyse skal producere grøn brint, bliver første af sin slags i verden, siger topchef.

Roeland Baan, administerende direktør i teknologikoncernen Topsoe, siger til Finans, at virksomheden har udpeget Herning til at huse en stor fabrik til to milliarder kroner, som skal producere grøn brint. Det kan bruges til CO2-frit brændstof til for eksempel fly og skibe. (Arkivfoto). <i>Mark Lennihan/Ritzau Scanpix</i>

Roeland Baan, administerende direktør i teknologikoncernen Topsoe, siger til Finans, at virksomheden har udpeget Herning til at huse en stor fabrik til to milliarder kroner, som skal producere grøn brint. Det kan bruges til CO2-frit brændstof til for eksempel fly og skibe. (Arkivfoto). Mark Lennihan/Ritzau Scanpix

Teknologikoncernen Topsoe vil bygge en stor fabrik til produktion af grøn brint, og den skal ligge i Herning.

Satsningen ventes at koste Topsoe omkring to milliarder kroner.

Det siger administrerende direktør Roeland Baan til erhvervsmediet Finans.

- Det er den første fabrik af sin slags i verden og den største enkeltinvestering nogensinde for Topsoe, siger Baan til mediet.

Grøn brint fremstilles ved elektrolyse. Her spalter man vand i ilt og brint ved hjælp af vedvarende energi fra sol og vind.

Omvendt produceres grå brint ved hjælp af fossile brændsler som eksempelvis naturgas.

Grøn brint kan blandt andet bruges som alternativ til fossile brændstoffer i industrien eller ved tung vejtransport. Derfor ses det som en meget vigtig brik i den grønne omstilling.

- Vi ser ind i en enorm efterspørgsel de næste 25 år, siger den administrerende direktør til Finans.

Målet er at producere, hvad der svarer til 0,5 gigawatt om året på anlægget.

Til sammenligning var der ved udgangen af 2020 installeret cirka 0,3 gigawatt elektrolysekapacitet globalt, skriver Finans.

Men på sigt kan fabrikken skrues helt op til fem gigawatt, siger direktøren.

Han glæder sig samtidig over, at regeringschefer fra Tyskland, Belgien, Holland og Danmark for nylig skrev under på en fælleserklæring om at levere mindst 65 gigawatt havvind i 2030 og øge kapaciteten til mindst 150 gigawatt i 2050.

Store mængder grøn strøm er nemlig vigtig for produktionen af grøn brint.

Fabrikken ventes at give 170 nye job og skal efter planen stå færdig i 2024. Den skal bygges på en 72.000 kvadratmeter stor grund i Herning.

Topsoe har været på jagt efter den rette placering i et år. Virksomheden har set på en placering i fem forskellige lande, ligesom den har haft fire-fem forskellige steder i Danmark i kikkerten, siger Roeland Baan til Finans.

Topsoe, som tidligere var kendt som Haldor Topsøe, fjernede i april i år grundlæggerens fornavn, Haldor, fra virksomhedens navn.

Virksomheden har i forvejen en stor katalysatorfabrik i Frederikssund.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.