Underleverandør for Hyundai anklages for børnearbejde i USA

Migrantbørn fra Guatemala helt ned til 12 år har produceret bildele til Hyundais fabrik i USA, mener politiet.

Smart Alabama LLC, som er en af Hyundais underleverandører, har hyppigt ansat mindreårige helt ned i alderen 12 år, fortæller flere tidligere medarbejdere til nyhedsbureauet Reuters. <i>Joshua Schneyer/Reuters</i>

Smart Alabama LLC, som er en af Hyundais underleverandører, har hyppigt ansat mindreårige helt ned i alderen 12 år, fortæller flere tidligere medarbejdere til nyhedsbureauet Reuters. Joshua Schneyer/Reuters

En række migrantbørn helt ned til 12 år fra blandt andet Guatemala har skippet deres skolegang og er i stedet taget på arbejde ved Smart Alabama LLC, der er en underleverandør til bilgiganten Hyundai, i USA.

Det mener politiet i Luverne i delstaten Alabama, hvor Smart Alabama LLC ligger.

Nyhedsbureauet Reuters blev bekendt med sagen, da en 13-årig pige fra en guatemalansk familie forsvandt kortvarigt tilbage i februar. Reuters har siden fået at vide, at pigen og hendes to brødre på henholdsvis 12 og 15 år alle har arbejdet på Smart Alabama LLC's fabrik i Luverne i stedet for at gå i skole.

Børnenes far, Pedro Tzi, har siden bekræftet oplysningerne.

Reuters har talt med flere nuværende og tidligere medarbejdere på fabrikken. De fortæller, at søskendeflokken var en del af et større segment af mindreårige medarbejdere.

Smart Alabama LLC er en underleverandør til Hyundais flagskibsfabrik i Montgomery, som er delstatshovedstaden i Alabama. Her bliver metalplader formet til bildele og leveret til fabrikken i Montgomery.

Fabrikken har et blakket ry for flere overtrædelse af sikkerhedsregler. Flere medarbejdere har desuden mistet lemmer i forbindelse med arbejdet.

Hyundai skriver i en kommentar til afsløringen, at bilproducenten "ikke tolererer ulovlige ansættelser i nogen som helst af Hyundais afdelinger".

- Vi har politikker og procedurer på plads, som kræver overholdelse af alle lokale, delstatslige og føderale love, skriver bilgiganten.

Smart Alabama LLC afviser alle anklager om, at fabrikken bevidst har ansat mindreårige. Ifølge fabrikken afhænger den til dels af midlertidige ansættelser, som et eksternt vikarbureau ordner for den.

Smart Alabama LLC siger, at den forventer, at "disse vikarbureauer følger loven, hvad angår rekruttering, ansættelse og placering af medarbejdere".

Fabrikken vil dog ikke specifikt kommentere Reuters' historie om konkrete medarbejdere, som har fortalt om mindreårige på arbejdspladsen. Heller ikke bekræftelsen fra Pedro Tzi om, at hans børn har arbejdet på Smart Alabama LLC's fabrik.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.