Vestas får igen underskud - tror nu mindre på 2022

Vestas er fortsat påvirket af forstyrelser i forsyningskæden og nedjusterer forventninger til hele året.

Møller fra danske Vestas kan ses over store dele af verden. Her ses en i Tyskland. (Arkivfoto). <i>Horst Galuschka/Ritzau Scanpix</i>

Møller fra danske Vestas kan ses over store dele af verden. Her ses en i Tyskland. (Arkivfoto). Horst Galuschka/Ritzau Scanpix

For tredje kvartal i træk må vindmølleproducenten Vestas præsentere et stort underskud for de mange investorer.

I årets tredje kvartal var underskuddet på cirka 1,1 milliarder kroner, og der skrues samtidig ned for forventningerne til, hvad der kan sælges for i år.

Regnskabet er ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, der følger selskabet tæt, "rigtig skidt læsning":

- I første omgang handler det om, at der stadig er bøvl med forsyningskæden.

- Det betyder, at nogle af de projekter, de regnede med at kunne overlevere, kommer de ikke til at kunne. Og det er dyrt, siger han.

Vestas har i juli, august og september solgt for, hvad der svarer til 29 milliarder kroner. Det er 29 procent mindre end et år tidligere.

Omsætningen forventes nu at lande mellem 108 og 115 milliarder kroner i år. Før lød forventningen på niveauet 108 til 109 milliarder.

Topchef Henrik Andersen peger blandt andet på, at Vestas i kvartalet blev ramt af inflationen - og de føromtalte problemer i forsyningskæden:

- I tredje kvartal af 2022 fortsatte Vestas med at øge den gennemsnitlige salgspris på vores vindenergiløsninger og byggede yderligere på vores momentum indenfor havvind, selv om geopolitisk usikkerhed og høj inflation påvirkede udførelsesomkostningerne og aktivitetsniveauet i vindindustrien, siger han i en kommentar til regnskabet.

Ifølge Jacob Pedersen fra Sydbank har der i lang tid været problemer i produktionen med, at man ikke har vidst, hvornår komponenterne ville komme.

- Vi ser konturerne, der godt kan betyde, at Vestas om et år er et helt andet sted rent indtjeningsmæssigt end nu.

- Det er der også brug for. Men Vestas løfter priserne på møllerne markant i øjeblikket - også mere, end hvad jeg forventede.

- Derudover er der også masser af politiske initiativer i gang, som over de næste kvartaler gerne skulle give udslag i en meget højere indgang af ordre, end det der opleves lige nu, vurderer han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.