Vindmøllebranchen: Papirarbejde stopper grøn strøm

Det går for langsomt med at opføre havvindmøller, vurderer branchen selv og peger på bureaukrati som årsag.

På tre årtier er der blevet bygget over 600 havvindmøller med en kapacitet på 2,3 gigawatt, skriver DR. I 2030 skal den kapacitet op på 12,9 gigawatt ifølge den politiske målsætning. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

På tre årtier er der blevet bygget over 600 havvindmøller med en kapacitet på 2,3 gigawatt, skriver DR. I 2030 skal den kapacitet op på 12,9 gigawatt ifølge den politiske målsætning. (Arkivfoto). Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Planerne om en femdobling af mængden af strøm fra havvindmøller inden 2030 kan blive meget svære at nå med de nuværende systemer.

Sådan lyder det i et opråb fra erhvervslivet, skriver DR lørdag.

Det er blandt andet tidsforbruget på udbud, undersøgelser og papirarbejde hos myndighederne, som møder kritik fra branchen.

- Som det er i dag, så bliver jeg bare nødt til at være firkantet og sige, at det er fuldstændig urealistisk at nå det, siger Lars Sandahl, direktør i interesseorganisationen Dansk Industri, til DR.

Ambitionerne om en femdobling blev præsenteret i forbindelse med en politisk aftale i juni.

Her lød det fra klimaminister Dan Jørgensen (S), at aftalen skulle bidrage til at gøre noget ved to af verdens store kriser: klimakrisen samt energi- og forsyningskrisen.

Nu lyder kritikken fra branchen imidlertid, at der skal mere fart på systemerne.

Også energibranchens talerør, Green Power Denmark, bakker over for DR op om bekymringen.

Det samme gør Lena Kitzing, der er forskningsleder på afdelingen for vindenergi på DTU.

Hun siger dog også til mediet, at der er mulighed for at gøre noget ved flere led i processen, så det går hurtigere med at få opført havvindmølleparkerne.

Klimaminister Dan Jørgensen mener, at Danmark har travlt. Men han vurderer, at den gennemsnitlige tid, det tager at opføre en havvindmøllepark, kan komme ned på syv år.

- Vi er i gang med helt grundigt at gå igennem niveau for niveau, led for led: Hvordan kan vi gøre det hurtigere, siger Dan Jørgensen til DR.

På tre årtier er der blevet bygget over 600 havvindmøller med en kapacitet på 2,3 gigawatt. I 2030 skal den kapacitet op på 12,9 gigawatt ifølge den poliske målsætning.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.