EU-kommissær går ind i sag om Martin Professional

Margrethe Vestager kræver en forklaring fra de ungarske myndigheder om millionstøtte til flytning af den nordjyske lysfabrik

Lysfabrikken Martin lukker om et halvt år og flytter hele produktionen til Ungarn.

Arkivfoto: Peter Broen

Lysfabrikken Martin lukker om et halvt år og flytter hele produktionen til Ungarn. Arkivfoto: Peter Broen

BRUXELLES:EU’s konkurrencekommisær Margrethe Vestager vil have de ungarske myndigheder til at redegøre for millionstøtte til Martin Professional.

EU-kommissær Margrethe Vestager bliver nu involveret i sagen om, hvorvidt der er givet ulovlig statsstøtte til Martin Professional, skriver Fagbladet 3F.

I sidste uge fortalte virksomheden, at den ville nedlægge produktion i Danmark og flytte omkring 250 arbejdspladser til Ungarn. Her kom det også frem, at virksomheden havde modtaget 18 millioner kroner i forbindelse med udflytningen.

Må ikke støtte flytning af arbejdspladser

- Vi er i kontakt med de ungarske myndigheder omkring denne sag, siger Ricardo Cardoso til Fagbladet 3F. Han er talsperson for Margrethe Vestager, EU’s konkurrencekommissær.

Martins moderkoncern, amerikanske Harman, har i år modtaget hvad der svarer til 18 millioner kroner til at udvide aktiviteterne i byen Pécs i det sydlige Ungarn. Det er den samme by, som Martin flytter produktionen til fra Frederikshavn. Pengene kommer fra den statslige ungarske fond Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA.

Som hovedregel må et EU-land ikke give statsstøtte til, at der bliver flyttet arbejdspladser fra et andet EU-land. Det fremgår af EU’s regler på området. Selvom pengene her ikke kommer fra den fælles EU-kasse, men fra landets nationale budget, må Ungarn, Polen og andre EU-lande altså ikke støtte, at virksomheder flytter arbejdspladser til disse lande og samtidig bliver nedlagt andre steder i EU.

Stor gråzone

Sagen får danske medlemmer af EU-Parlamentet til at kræve handling fra Kommission. Socialdemokraternes Jeppe Kofod mener, at EU’s konkurrenceregler er ”klare og gode”:

- Uden dem ville lande som Ungarn uden problemer kunne give statsstøtte til at stjæle arbejdspladser fra andre lande. Problemet er håndhævelsen af reglerne. Gråzonerne i disse sager er simpelthen for store. Der er alt for mange fikse løsninger og smuthuller. Det ser vi gang på gang, og det skal stoppes, siger Jeppe Kofod.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU er tilfreds med, at Margrethe Vestager nu går ind i sagen:

- Det er fint, at Kommissionen ikke afviser at kigge på dette her. Men vi har desværre tidligere set, at de blot spørger de nationale myndigheder, om der er sket misbrug. Og de så svarer, at de har fulgt reglerne, hvilket Kommissionen stiller sig tilfreds med. Vi har brug for, at Kommissionen selv undersøger sagen grundigt, siger Rina Ronja Kari.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden