Facebook-brugere ser ned på dårlige stavere

Betragter dem som mindre intelligente

Arkivfoto

Arkivfoto

Unge facebookbrugere er lige så fordømmende over for stavefejl, som tidligere generationer af danskere har været. Oven i købet betragter de dårlige stavere som mindre intelligente, viser ny forskning.

Det skriver Politiken onsdag.

Derfor er der tilsyneladende ingen grund til at bekymre sig for, om den store brug af sociale medier gør de kommende generationer til dårlige stavere. For et par år siden frygtede Dansk Sprognævn ellers, at nye medier som Facebook og Twitter ville gøre de unge til mere usikre stavere. Hvor det tidligere kun var professionelle, der udtrykte sig på skrift i det offentlige rum, er skriftsproget nu blevet demokratiseret, fordi alle skriver på de sociale medier. Det betyder, at vi ser mange flere stavefejl og sjusk og kæmpe mængder af uredigeret tekst.

- Vi var bekymrede for, at den store mængde af sjusk ville gøre den enkelte mere afslappet over for stavefejl. Men de første undersøgelser viser, at de unge er meget bevidste om, hvad de gør på Facebook, siger direktør i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen til Politiken.

Tre nye undersøgelser fra sprognævnet viser, at hverken regulære stavefejl eller sjuskefejl giver de unge et positivt indtryk af den, der skriver. Folk, der ikke kan stave, bliver tværtimod betragtet som ’dumme’ af de unge facebookbrugere.

- Så vil man ikke nedvurderes i de nye medier, gør man bedst i at stave korrekt. Undersøgelserne afkræfter den offentlige påstand om, at de unge er ligeglade med, hvordan de skriver på Facebook - det går de tværtimod højt op i. Mange af de unge fortæller, at de undlader at skrive statusopdateringer, blandt andet fordi de er bange for at lave stavefejl, siger ph.d.-stipendiat i nævnet Anna Kristiansen til Politiken.

Hun har spurgt 352 elever mellem 15-22 år fra 8 sjællandske ungdomsuddannelser om deres syn på stavefejl. Det er især såkaldte kompetencefejl, der generer de unge. Især hvis man glemmer det stumme h i ’hvem’ eller ikke kan finde ud af, om der skal dobbeltkonsonant i ordene.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.