Færre ind på skole - men praktik til alle

Adgangsbegrænsning indføres nu også på håndværkeruddannelser

Der er mangel på lærepladser på blandt andet elektrikeruddannelsen. Elever, der fremover kommer ind på uddannelsen, er sikre på at få en praktikplads.Arkivfoto

Der er mangel på lærepladser på blandt andet elektrikeruddannelsen. Elever, der fremover kommer ind på uddannelsen, er sikre på at få en praktikplads.Arkivfoto

NORDJYLLAND:Fremover skal unge, der ønsker at uddanne sig til elektriker, tømrer eller andre populære håndværkerfag, ikke regne med, at de automatisk kan komme ind på uddannelsen. Til gengæld kan de, der kommer ind, være sikre på at få en praktikplads og dermed gennemføre deres uddannelse.

Det er konsekvensen af den aftale om praktikpladsgaranti, som Folketingets partier (fraregnet Liberal Alliance) netop har indgået, skriver NORDJYSKE Medier.
Aftalen bliver pænt modtaget rundt omkring på de nordjyske erhvervsuddannelser.
- Vi har i dag fem uddannelser, hvor der ikke er lærepladser nok til alle, og hvor der er kvoter for, hvor mange vi må lade gå i skolepraktik. Det drejer sig om elektrikere, datateknikere, tømrere, tekniske designere og mekanikere, oplyser Ole Ervolder, uddannelseschef på Tech College Aalborg.

Kvoter forsvinder

- Nu forsvinder kvoterne på skolepraktikken, men i stedet kommer der adgangsbegrænsning på disse uddannelser. Hvor mange der kan optages fra gang til gang, bliver op til undervisningsministeren at fastlægge. Men det bliver op til den enkelte skole at opstille kriterier for, hvem der kommer ind. Og der skal vi passe på ikke at sætte overliggeren for højt, siger Ole Ervolder.

- Der vil sikkert være nogle unge, der i dag vælger gymnasiet, som vil vælge en håndværkeruddannelse i stedet, når de har garanti for en praktikplads. Spørgsmålet er så, hvad der skal ske med dem, som ikke kommer ind? Her på skolen har vi været gode til at få elever, som på den ene eller måde har det svært, til at gennemføre en uddannelse. Nu får de måske slet ikke chancen, siger uddannelseschefen.
På EUC Nord, der allerede er godt i gang med at etablere et praktikcenter som afløsning for skolepraktikken, er man glad for reformen.
- Det er bedre at indføre adgangsbegrænsning end at lade folk gå to år på en uddannelse, som de ikke kan gøre færdig. Hvis det betyder, at uddannelserne bliver mere populære, så er det kun godt. Faglærte er allerede i dag en mangelvare, siger Richard Fynbo, direktør og næstformand for EUC Nord.
Som eksempel peger han på elektrikeruddannelsen. I dag er der ikke lærepladser nok til eleverne, mens der omvendt er mangel på færdiguddannede elektrikere.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.