Færre piger sluger panodiler

Indlægninger med forgiftninger falder for tredje år i træk efter receptpligt blev indført

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Antallet af personer, der har taget så store mængder smertemedicin, at de bliver indlagt på et hospital med en forgiftning efter et selvmordsforsøg, falder. Og meget tyder på, at det hænger sammen med de nye regler, der siger, at store mængder smertestillende medicin kun kan udleveres mod recept. Det skriver Politiken onsdag.

Alene tallene for august 2013 og 2014 viser forskellen. I august 224 blev danskere indlagt, fordi de havde indtaget alt for store mængder smertestillende lægemidler som Panodil. I august i år var tallet 177, viser tal fra Landspatientregistret. Meget tyder derfor på, at den nu præcis et år gamle receptpligt på store pakker med over 20 styk smertemedicin - som Panodil og Kodimagnyl - virker.

- Det er fuldstændig, som vi forventede, da receptpligten blev indført, siger selvmordsforsker Merete Nordentoft, professor i psykiatri, til Politiken:

- Vi vidste fra udenlandske erfaringer, særlig i England, at færre vil forsøge selvmord, når det bliver sværere at få fat på smertestillende lægemidler, siger hun.

Panodil-piger

Receptpligten trådte i kraft 30. september 2013 efter flere års debat om forgiftninger og selvmordsforsøg blandt specielt unge piger, de såkaldte Panodil-piger.

Inden da kunne vi i Danmark - som det eneste land i Europa - købe store glas med 300 styk tabletter i håndkøb, og det ønskede Sundhedsstyrelsen at bevare. Men da der i 2013 kom særdeles positive resultater fra den 10 år gamle pakningsbegrænsning i England, skiftede myndighederne holdning.

- Meget tyder på, at receptpligten har ført til faldet i forgiftninger, selv om vi ikke selv har analyseret på det endnu. Det er vi meget tilfredse med, da det netop var det, vi håbede på”, siger Mette Aaboe Hansen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

De nye små pakninger ser ud til at få især pigerne til at holde sig fra selvmordsforsøget. Ifølge tallene fra Landspatientregistret blev 66 unge piger i alderen 12 til 20 år i august sidste år indlagt med forgiftning af smertemedicin. I august i år var tallet halveret til 32 indlæggelser.

- Receptpligten har gjort det meget mere besværligt for de unge at forsøge at tage deres eget liv med piller impulsivt. Når man gør det vanskeligere, skal de ind i flere kiosker og købe pakker med 20 styk, før de har nok lægemidler til deres selvmordsforsøg. Når der kommer en forsinkende faktor ind, vil mange komme på andre tanker, siger Merete Nordentoft til Politiken.

Tallet falder yderligere

I en lang årrække har antallet af selvmordsforsøg og pilleforgiftninger været stigende. I 1997 blev der registreret 1.011 indlæggelser. Det tal steg frem til 2011, hvor det toppede med 3.521. I netop 2011 blev det gjort forbudt at sælge smertemedicin til unge under 18 år på tankstationer og supermarkeder, og året efter var tallet faldet til 3.003. Indgrebet virkede tilsyneladende, og i 2013 var det nede på 2.860 indlæggelser.

Efter de første otte måneder af 2014 er 1.462 blevet indlagt med forgiftning. Det svarer til, at der indtil videre i 2014 er indlagt 5,9 danskere dagligt med pilleforgiftninger mod 7,8 dagligt i 2013.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.