Familiefond yder støtte til nordjyske projekter

Obels Familiefond donerer over 26 millioner ved årets sidste uddeling

Altertavlen i Klosterkirken får nu støtte fra Obelfonden

Altertavlen i Klosterkirken får nu støtte fra Obelfonden

AALBORG:Aalborg Universitetshospital og Klosterkirken var blandt modtagerne i årets sidste uddeling fra Det Obelske Familiefond.

Otte nordjyske projekter fik i alt 26,5 millioner kroner i støtte.

Den absolutte højdespringer i fjerde kvartal var Aalborg Universitetshospital, der fordelt på tre projekter modtog godt 23 millioner kroner.

Lægemidlers effekt

Godt 10 millioner går til etablering af et nyt center på Aalborg Universitetshospital - Center for Lægemiddelovervågning.

Projektet er en udspringer af aktiviteterne på Trombosecenter Aalborg på Aalborg Universitetshospital, som Det Obelske Familiefond senest i september 2012 bevilligede 13,3 millioner til.

Det nye Center for Lægemiddelovervågning skal undersøge nye og gamle lægemidlers effekt og sikkerhed samt hurtigst muligt opdage nye og alvorlige bivirkninger, og dermed give danske myndigheder, læger og patienter den bedst mulige sikkerhed ved behandling med nye lægemidler.

Penge til robot

Den anden store donation til Aalborg Universitetshospital er også på 10 millioner og går til investering i en operationsrobot til Robotkirurgisk Center.

Formålet er at sikre hospitalet den nødvendige udvikling og en forskningsbaseret patientbehandling.

Robotteknologien er på hastig fremmarch i disse år, da operationer udført af bittesmå robotter gennem patientens naturlige åbninger, f.eks. en mavetarmkirurgisk canceroperation, er langt mindre belastende for patienterne, og dermed betyder større chancer for overlevelse og helbredelse.

Færre sengedage

Projektet giver også en række positive samfundsøkonomiske perspektiver, da robot-operationer kan være med til at mindske antallet af sengedage markant.

Endelig giver Det Obelske Familiefond 3 millioner til gennemførsel af forskningsprogrammet ”Patienten i Front. Forskning i centrum” på Aalborg Universitetshospital.

Det er et forskningsprogram, der består af 40 individuelle forskningsprojekter på tværs af klinikker og afsnit på Aalborg Universitetshospital.

Forbedret livskvalitet

Formålet er at belyse og forbedre inddragelsen af patienter og pårørende til bred gavn for alle interessenter. Projektet vil blandt andet fokusere på, at patienter og pårørende oplever stigende tryghed og forbedret livskvalitet gennem optimal pleje og behandling.

Utzon Center får 750.000 kroner til etablering af et fælles formidlingsprojekt mellem Dansk Arkitektur Center og Utzon Center. Med afsæt i emnet bæredygtig byudvikling tilrettelægges to undervisningsforløb med ungdomsuddannelser som målgruppe.

Der vil blive undervisning for både lærere og elever i henholdsvis København og Aalborg.

450.000 kroner er der til færdiggørelse af Mogens Møllers udsmykning af alterpartiet i Klosterkirken.

Smilet frem

Kunstværket er fra 2008 og bliver kaldt ”Geloia”, der på græsk betyder Den, der kalder smilet frem.

Der indgår 9 skulpturer og elementer, hvori der er stræbt efter indholdsmæssig sammenhæng.

Støtteforeningen Kamillus er også blandt modtagerne. Foreningen får 320.000 kroner, der skal sikre, at støtteforeningen fortsat kan have en lønnet koordinator af de 60 frivillige.

Endelig er der tildelt en støtte på 350.000 kroner til et PhD-projekt, der skal undersøge effekten af vitamin D på knogler, muskelfunktion, smertefølsomhed og den almindelige trivsel for patienter, som er diagnosticeret med svær depression.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.