Fem år med den sorte enke

Journalist Helle Maj har endevendt sagen om den 72-årige millionær Preben Povlsen fra Hobro, der blev dræbt i sin ferievilla i Sydafrika

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Helle Maj har arbejde fem år med sin bog om Den sorte enke. Foto Michael Bygballe

CAPE TOWN/HOBRO: Den danske journalist Helle Maj har de seneste fem år gravet sig stadigt dybere ned i sagen om den 72-årige millionær Preben Povlsen fra Hobro, der i januar 2008 blev tortureret og dræbt i sin ferievilla i Sydafrika.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende søndag.

Fra sin base i Cape Town i Sydafrika har Helle Maj opsøgt og interviewet en lang række kilder - familie til den dræbte og de tiltalte, politi, advokater, embedsmænd, venner og naboer.

Stor grusomhed

Hun har søgt svaret på, hvorfor Preben Povlsen - livsnyder, jazzmusiker og hengiven far - skulle dræbes, og hvorfor det skulle ske med så stor grusomhed?

Hvad skete der helt præcist i Preben Povlsens ferievilla i Gordons Bay i Sydafrika den januarnat i 2008? Og hvilken rolle spillede hans 41 år yngre hustru?

Preben Povlsen var blevet stukket 50 gange med en kniv, og hans hals var brækket, mens han stadig var i live. Siden blev hans lig smidt i et naturreservat.

Hans unge sorte hustru, 31-årige Maria Povlsen, ringede efter drabet til politiet og meldte sin mand savnet. Hun fortalte, at han var forsvundet på vej til golf, men det var et røgslør over de brutale kendsgerninger.

Efterforskning udkommet i bog

Maria Povlsen blev sammen med sin søster og bror sigtet for drabet. Maria Povlsen nægtede sig skyldig, men i februar i år blev hun ved landsretten i Cape Town dømt for at have hjulpet sin bror med at skjule drabet og lyve over for politiet.

Bogen ”Den Sorte Enke”, som for nylig udkom på Politikens Forlag, er resultatet af Helle Majs omfattende research, der har ført hende til syv lande på tre kontinenter og gjort hende til et kendt ansigt i landsretten i Cape Town, hvor hun fra tilhørerpladserne har overværet 75 retsmøder.

- Jeg har undervejs i forløbet følt mig lidt som en privatdetektiv, der skrællede flere og flere lag af. Maria var ved første øjekast en meget smuk og forførende kvinde. Til sidst var hun mildest talt ikke særlig køn at se på, siger Helle Maj til NORDJYSKE Stiftstidende.

Var i huset under tortur

Helle Majs interesse for sagen blev for alvor vakt, da hun kort tid efter drabet ved et tilfælde mødte Preben og Marias to små børn, en pige på fire og en dreng på seks år, der havde fået husly hos den danske konsul i Sydafrika.

- Drengen sagde: Min far er i himlen, og min mor er ude at lede efter fars bil. På det tidspunkt var Maria i fængsel. Det var tydeligt for mig, at drengen havde fået at vide af sin mor, at han skulle holde mund med, hvad han havde set. Børnene var i huset, da torturen og drabet fandt sted, siger Helle Maj, der er blevet rystet over mødet med den kynisme og ondskab, Maria Povlsen besidder.

Du kan læse mere om Helle Maj og den sorte enke i NORDJYSKE Stiftstidende søndag.