Baltimore

Fem overraskende grunde til hovedpine

Der er flere ting, du selv kan gøre for at forebygge hovedpine

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

BALTIMORE:Tusinder af danskere lider ofte af hovedpine uden nogen påviselig grund, men selv om det kan være svært at gennemskue, er der mange overraskende grunde til hovedpine, du selv kan forebygge.

1. Natrium

ifølge en undersøgelse i 2014 fra Johns Hopkins Medicine i Baltimore, der har sammenlignet personers indtag af salt med deres tendens til hovedpine, så er natrium årsag til hovedpine.

Almindeligt køkkensalt består af 40 procent natrium, hvilket er den ingrediens, man skal holde øje med på indholdsdeklarationen på madvarer. Vores krop har sjældent brug for mere end et par gram salt dagligt, men de fleste danskere spiser 8-12 gram.

Resultaterne viste, at et højt natrium-forbrug - omkring 8 g dagligt - medførte en tredjedel mere hovedpine end lavt natriumindhold - omkring 4 g per dag. Og selv om salt er forbundet med forhøjet blodtryk, så viste undersøgelsen, at det ikke var årsagen til hovedpinen.

2. Solstorme

De to smertefulde sygdomme leddegigt og klyngehovedpine påvirkes formentlig af solstorme, der rammer jorden.

Det er der stærke indicier på efter at forskere har sammenlignet udviklingen af de to lidelser med de sidste 50 års solaktivitet. Resultaterne viser at lidelserne har samme udbrudsfrekvens med ca. 10. års mellemrum svarende til solaktiviteten.

Forskerne fra National Institute of Environmental Health Sciences mener, at geomagnetismen påvirkes af solstormene og at det kan forklare flere tilfælde af klyngehovedpine på den amerikanske østkyst, hvor der er en større geomagnetisk aktivitet.

3. Skarp sol

Når solen blænder dig på en dejlig sommerdag eller fra genskinnet fra sneen kan det udløse hovedpine. Genskinnet forstyrrer din hjernes thalamus, der er et område af din hjerne, som sender smertesignaler til din krop, og forårsager en øjeblikkelig smerte.

10 råd til at leve med kroniske smerter

Det viste bl.a. en undersøgelse fra Harvard Medical School i Boston, der testede lys på to grupper blinde, hvor den ene var helt blind og den anden dog kunne se lys. Patienterne i den sidste gruppe beskrev intensiveret smerte, når de blev udsat for lys, især på de blå bølgelængder.

3. Overvægt

Overvægtige mennesker har større risiko for episodisk migræne, der rammer højest 14 dage om måneden, mens kronisk migræne var mindst 15 dage.

10 overraskende madråd, der slanker

En undersøgelse i 2013 fra Johns Hopkins University School of Medicine af mere end 3.800 voksne viste, at et body mass index (BMI) over 30 medførte en 81 procent højere risiko for episodisk migræne - især blandt kvinder under 50 år.

5. Hovedpinepiller

Ja, hovedpinepiller kan faktisk medføre hovedpine og det kaldes Medicinoverforbrugshovedpine (MOH), som er en tilstand, der som navnet siger skyldes et overforbrug af hovedpinepiller.

12 madråd mod hovedpine

Når man ofte rammes af hovedpine, så spiser man ofte piller og det kan formentlig ændre smertesystemets reaktion. Det er ikke mængden af hovedpinepiller, der øger risikoen for MOH, men om du spiser dem hver dag.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst