Fem skjulte tegn på stress

Stress er en tilstand, der kan være svær at opdage, fordi den kommer snigende og ofte viser sig på overraskende måder

Arkivfoto <i>Scanpix Danmark</i>

Arkivfoto Scanpix Danmark

TYSKLAND:Ofte er tegnene på stress diffuse og udtrykker sig i form af almindelige lidelser og problemer, der kan skyldes mange andre ting.

Astma

Frygten for at miste jobbet kan øge risikoen for at udvikle astma.

Det viser en ny tysk undersøgelse, der har omfattet mere end 7.000 beskæftigede voksne mellem 2009 og 2011, hvor den økonomiske afmatning stod bøjet i neon.

I undersøgelsen, der omfattede både mænd og kvinder, blev deltagerne spurgt, om de havde en respiratorisk lidelse og også om de troede, de ville miste deres job inden for to år.

Forskerne bemærkede, at for hver 25 pct. deltagernes stress-niveau voksede, steg risikoen for at få astma med 24 pct. Risikoen for astma steg til 60 pct. blandt dem, der troede, det var meget sandsynligt, at de ville miste deres job.

Graviditetsproblemer

Stress kan påvirke evnen til at gennemføre en graviditet, siger et studie offentliggjort i American Journal of Epidemiology. Risikoen for dødsfødsel stiger 2.5 gange hos kvinder, der er hårdt ramt af en stressende begivenhed, end hos kvinder, som ikke er stressede. Risikoen er dog lille, så forskerne mener bare, at gravide kvinder generelt skal bruge denne oplysning til at være opmærksomme på at få hjælp, hvis de er meget stressede.

Hårtab

Voldsom følelsesmæssig og fysisk stress kan påvirke håret, så du pludselig taber mellem halvdelen og to tredjedele af hovedhåret. Det kan være ved alvorlig sygdom og store operationer, ulykker, der forårsager stort blodtab og store følelsesmæssige traumer.

Hjerneændringer og demens

Kvinders stress medfører varige hjerneændringer, der senere kan betyde at man får demens.

Det viser et langvarigt studie over 40 år af 800 svenske kvinder, der hvert femte år blev analyseret for psykologiske problemer som angst, stress, søvnproblemer og frygt.

10 tidlige tegn på demens

Antallet af stressfaktorer kvinderne rapporterede ved starten i 1968 var forbundet med en 21 % øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom og en 15 % øget risiko for at udvikle enhver form for demens, viser undersøgelsen.

Smerter

Mange midaldrende kvinder, der har været stresset i lang tid, udvikler smerter og andre fysiske symptomer.

7 smerter kvinder ikke må ignorere

En meget langvarig, svensk undersøgelse fra Sahlgrenska Academy på Universitetet i Gøteborg foretaget blandt 1.500 kvinder, viser, at omkring 20 pct. af alle midaldrende kvinder har oplevet konstant eller jævnlig stress gennem de sidste fem år. Især rygende single-kvinder i alderen fra 40 til 60 år er udsatte for stress.

10 tips til at leve med kroniske smerter

Blandt dem, der fortalte om langvarig stress, sagde 40 pct., at de led af smerter i muskler og led, 28 pct. havde hovedpine og migræne og 28 pct. havde problemer med maven.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.