Filter på næsen kan lindre pollenallergi

Der kan være gode nyheder til de mange danskere, der lider af pollenallergi

HELE LANDET: Nu kan det være slut med røde øjne og løbende næse, når den danske natur snart springer ud og sender kaskader af pollen ud i luften.

Der er nemlig et næsefilter på vej i handlen, som kan reducerer pollenallergi markant, skriver videnskab.dk.
- Filtret fanger pollenpartiklerne, før de når slimhinden. Det er designet, så folk glemmer, at de har det på, og så kan man næsten ikke se det. Det er et lovende produkt med en alternativ tilgang til allergi, siger professor Torben Sigsgaard, der forsker i allergi på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed–, Miljø- og Arbejdsmedicin til videnskab.dk.

Lovende resultater

Næsefiltret er blevet testet på 21 pollenallergikere, og resultaterne er lovende:

Halsirritation blev reduceret med op til 75 procent, mens symptomer som løbende næse, kløe, nys og stoppet næse faldt med 21 procent i forhold til en kontrolgruppe, der ikke havde filtret på næsen.

På prøve blandt 1500

Om næsefiltret vil virke så effektivt i den virkelige verden, skal tiden nu vise.

- I princippet ser det ud til at være et fint produkt, fordi det kan forhindre, at pollenallergikere bliver udsat for det, de har allergi imod. Det lader til, at filtret har en effekt under de meget specielle forhold, der er i et klimakammer, men sådan et forsøg er kun første skridt, siger lektor Jesper Bælum, der forsker i allergi på Syddansk Universitets Forskningsenhed for Almen Praksis til videnskab.dk.

1500 danskere får i første omgang lov til at prøve filtret i maj og juni, inden det bliver sat til salg på nettet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden