Fire ud af 10 accepterer sort arbejde

Ny undersøgelse lægger sig tæt op ad tal fra Rockwool Fondens Forskningsenhed

Fire ud af 10 danskere accpterer sort arbejde.Foto Lars Pauli <i>Pressefotograf Lars Pauli</i>

Fire ud af 10 danskere accpterer sort arbejde.Foto Lars Pauli Pressefotograf Lars Pauli

DANMARK:Hjælp med at male huset eller få lagt nye fliser uden, at der skrives en regning. Det mener danskerne er helt okay.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Wilke for Newspaq.

Undersøgelsen viser, at fire ud af 10 danskere (43 procent) har det helt fint med at få udført sort arbejde. Til gengæld er det kun lidt mere end otte procent, som svarer, at de har fået lavet sort arbejde i løbet af det seneste år.

Tallene stemmer godt overens med forskning fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, fortæller forsker Camilla Hvidtfeldt. Hun er en del af forskningsenheden, som laver omfattende forskning af danskernes holdninger til sort arbejde.

- Det er typisk, hvis man bytter sig til tjenester, sådan at man laver noget arbejde for hinanden, så er der mange, der ikke tænker det som sort arbejde, men som vennetjenester, siger hun.

Nemmere at skelne

Men det giver ikke et fuldstændigt billede af, hvor meget sort arbejde, der reelt bliver udført rundt omkring i de danske hjem.

Det er nemlig et spørgsmål om, hvordan danskerne definerer begrebet sort arbejde. Ifølge hende svarer de otte procent til den mængde betalt sort arbejde, danskerne får lavet.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) mener, at regeringen har gjort det nemmere at skelne imellem sort arbejde og vennetjenester.

- Regeringen vedtog i foråret en målrettet lovgivningspakke mod sort arbejde. Den gør vilkårene sværere for det organiserede sorte arbejde, mens en række ting som unges børnepasning og pensionisters havearbejde er gjort skattefrie, siger han og fortsætter:

- På den måde går vi hårdere efter dem, der snyder stort, mens almindelige danskere, der hjælper hinanden i dagligdagen, ikke nødvendigvis udfører sort arbejde. Grænserne for sort arbejde er blevet klarere, og gråzonen mindre. Det, synes jeg, er et vigtigt signal, skriver han til Newspaq.

Bekymrende

Skatteministeren fornemmer, at det tyder på, at danskerne i stigende grad dropper sort arbejde.

- Det glæder mig også, når jeres undersøgelse viser, at relativt få har benyttet sig at sort arbejde inden for det seneste år. Det bekræfter jo, at udviklingen går i den rigtige retning. Samtidig viser Skats egne undersøgelser, at flere og flere borgere oplever en større risiko for at blive opdaget, hvis de udfører sort arbejde, og at danskerne i mindre grad end tidligere synes, at det sorte arbejde er okay. Det er en meget positiv udvikling, lyder det fra ministeren.

Vennetjenester eller ej, så er det bekymrende, at fire ud af 10 danskere kalder det okay at få udført sort arbejde, siger arbejdsmarkedsordfører for De Radikale, Nadeem Farooq.

- Det kommer bag på mig, for det er ellers mit indtryk at opbakningen til sort arbejde har været dalende et stykke tid, og at der har været større accept af, at vi skal bekæmpe sort arbejde, siger han til Newspaq.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.