Firmaer skjuler arbejdsulykker

Over hele landet skjuler virksomheder arbejdsulykker

To ud af tre 3F-afdelinger oplever, at virksomheder ikke anmelder ulykker, som de skal. Arkivfoto

To ud af tre 3F-afdelinger oplever, at virksomheder ikke anmelder ulykker, som de skal. Arkivfoto

DANMARK:To ud af tre 3F-afdelinger oplever, at virksomheder ikke anmelder ulykker, som de skal, ifølge loven.

Det viser en rundspørge fra Fagbladet 3F hos sagsbehandlere i 3F's afdelinger. I stedet må fagforeningerne gribe ind og anmelde ulykkerne, når arbejdsgiverne ikke følger loven.

- Det er katastrofalt, at mange virksomheder ikke anmelder ulykkerne. Det er direkte ulovligt, hvis de glemmer det eller vælger at skjule ulykken, siger Palle Larsen, chef for arbejdsmiljø i 3F.

Problemet er så stort, at op mod hver anden ulykke på arbejdet aldrig bliver anmeldt, selvom loven kræver det. Og det er ikke kun småtterier, der bliver holdt skjult:

Af de arbejdsulykker, der medfører amputation eller en brækket knogle, bliver hver fjerde ulykke holdt skjult for Arbejdstilsynet. Det afslører en omfattende rapport, forskere på Odense Universitetshospital og Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har lavet for LO.

- Det er et problem, at virksomhederne ikke anmelder ulykker. Man ville heller aldrig acceptere et regnskab, hvor 25 procent af de vigtige bilag var bortkommet. Det holder ikke, siger Jens Lauritsen, overlæge på Odense Universitetshospital.

Vil undgå kontrol

Nogle virksomheder, især mindre, ved ikke, at de skal anmelde ulykker, mens andre skjuler ulykker for at undgå kontrol af sikkerhed og arbejdsmiljø. Det fortæller Jens Skovgaard Lauritsen, der er kontorchef i Arbejdstilsynet.

- Nogle virksomheder anmelder ikke ulykker, fordi de ikke vil have opmærksomhed fra Arbejdstilsynet. Vi har hørt om tilfælde, hvor ansatte bliver kørt i privatbil til skadestuen sådan, at arbejdsgiveren undgår opmærksomhed fra Arbejdstilsynet, fortæller Jens Skovgaard Lauritsen.

Hos industriens organisation, DI, påpeger chefkonsulent Susanne Lindhardt, at nogle medarbejdere aldrig fortæller om ulykken til deres chef. Og så er det mere end svært for chefen at anmelde sagen. Hun kender ikke til, at virksomhederne skjuler ulykker for at gemme sig for Arbejdstilsynet eller undgå en dyrere forsikring.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden