Fiskefabrik udnytter rumænere

Hård kritik af arbejdsforholdene på den prisbelønnede virksomhed Prime Ocean i Skagen.

Prime Ocean. Foto: Peter Broen

Prime Ocean. Foto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN/SKAGEN:Til taktfaste klapsalver i Det Musiske Hus blev fiskerivirksomheden Prime Ocean i januar hædret som årets modtager af Iværksætterprisen i Frederikshavn Kommune. Men NORDJYSKE kan i dag dokumentere, at virksomheden i virkeligheden bygger på udnyttelse af rumænsk arbejdskraft.

- Der var en enkelt dag, hvor jeg arbejdede 22 timer i træk. Andre dage har det været 15-17 timer, siger Maricel Latescu, en af de 10 rumænere, NORDJYSKE har talt med.

Rumænerne bliver snydt for overtidsbetaling, og hvis der er brok, bliver de fyret. Derudover presses de til at betale kontantbeløb for at få lov til at arbejde i virksomheden og senere for at få vagter.

Forhold chokerer

Forholdene chokerer formanden for fagforbundet 3F i Frederikshavn.- Jeg har aldrig oplevet noget så grotesk. I mine øjne er det her slavehandel. Det er bare en meget sofistikeret måde at gøre det på, siger Morten Dahlberg.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet undrer sig over, at Prime Ocean er kommet i betragtning til en erhvervspris. Han konstaterer, at virksomheden bryder overenskomsten, benytter ulovlig afpresning ved at forlange kommission og fyrer uretmæssigt.

- Det er en virksomhed, som helt bevidst udnytter udenlandsk arbejdskraft. Der er kun én grund til, at de gør det, og det er at tjene penge, siger han.

Hård konkurrence

Direktør i Prime Ocean Niels Nordmann afviser at kende til kommission. Han understreger, at branchen er præget af hård konkurrence, men han erkender, at der kan være forhold omkring løn og overtid, som skal justeres. - Vi er et nyt firma, som godt vil prøve at få det hele til at køre, og vi skal selvfølgelig lære det sådan lidt fra start, siger Niels Nordmann.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.