Sundhed

Fitness er ikke nok for kontorfolk

En daglig tur i fitness-centret kan ikke redde dig fra sygdom og tidlig død

En tur på løbebåndet er ikke nok for folk med stillesiddende arbejde. Arkivfoto: Torben Hansen

En tur på løbebåndet er ikke nok for folk med stillesiddende arbejde. Arkivfoto: Torben Hansen

SUNDHED:Du er nødt til at rejse dig op og gå en tur hvis du arbejder på kontor og sidder ned hele dagen. Selv en daglig tur i fitness-centret kan ikke redde dig fra sygdom og tidlig død.

En ny analyse af tidligere undersøgelser viser nemlig, at en halv times daglig motion ikke kan kompensere for at vi sidder ned det meste af vort vågne liv, skriver voksnekvinder.dk.

Ifølge den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Annals of Internal Medicine er den tid, som en person tilbringer siddende hver dag forbundet med en højere risiko for sygdomme og død.

Tidlig død og livsstilssygdomme

Resultaterne er baseret på en analyse af 47 studier, der har undersøgt grupper af mennesker, som indberettede hvor ofte de sad ned og hvor meget motion de dyrkede.

Forskerne konstaterede, at mennesker, der var mest stillesiddende var mere tilbøjelige til at blive diagnosticeret med type 2-diabetes, hjertekar-sygdomme og forskellige kræftformer, herunder bryst-, tyktarms- og æggestokkræft. De mest stillesiddende mennesker var også 24 procent mere tilbøjelige til at dø end de deltagere, der tilbragte mindst tid siddende.

8 madråd mod tarmkræft

Selv om denne sammenhæng var mere udtalt blandt folk, der brugte mindst tid på at træne, fandt undersøgelsen også, at motion ikke hjalp nævneværdigt på helbredet, hvis man tilbragte dagen lang i kontor- eller lænestolen hjemme foran TVet.

Stå op på arbejdet

- En anden måde at sige det på er, at bare fordi du dyrker 30 til 60 minutters motion om dagen sikrer det dig ikke et godt helbred, siger senior forfatter Dr. David Alter fra Toronto Rehabilitering Institute.

- Det er to forskellige faktorer, vi har brug for begge dele, vi har brug for motion og vi skal sidde mindre ned.

At stå op forbrænder dobbelt så mange kalorier som at sidde ned, påpeger forskerne. Derfor kan mindre tid siddende og mere tid stående være den bedste metode - uanset hvor meget du træner - til at reducere risikoen for sygdom.

- Mere end halvdelen af en gennemsnitlig persons dag bliver brugt stillesiddende - foran fjernsynet eller en computer, siger Dr. Alter.

7 råd til at slippe af med mavefedtet

- Vores undersøgelse viser, at trods de sundhedsfremmende fordele ved fysisk aktivitet, er det alene ikke nok til at reducere risikoen for sygdom.

Dr. Alter pointerer, at ”det ikke er tilstrækkeligt at træne i 30 minutter om dagen og sidde/ligge stille i de resterende 23 en halv time.”

Folk bør sigte efter at nedsætte den tid de sidder ned med 2-3 timer, hvilket kunne opnåes ved, at stå op under reklameblokke på tv, eller arbejde stående ved dit skrivebord i et par timer om dagen.

8 råd til at komme op af lænestolen

Men det skal ikke erstatte daglig motion.

Minimum for et godt helbred er nemlig både at stå eller gå i mindst tre timer dagligt og at dyrke mindst en halv times motion.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst