Flere langtidsledige havner på kontanthjælp

Kraftig stigning i antallet af personer, der har mistet dagpengene

Arkivfoto <i>Carl Th. Poulsen</i>

Arkivfoto Carl Th. Poulsen

DANMARK:Hver anden af de kontanthjælpsmodtagere, som er parate til at gå i arbejde, er nu langtidsledige, viser tal fra på fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, skriver Fagbladet 3F.

Det er en kraftig stigning, som begyndte fra starten af 2013. Samtidig er andelen af langtidsledige på dagpenge på vej ned. Tidsmæssigt falder det sammen med, at fra januar 2013 og frem har mange ledige mistet retten til dagpenge på grund af dagpengereformen og er i stedet henvist til blandt andet uddannelsesydelse og kontanthjælp.

- Det er den oplagte forklaring, at der er tale om dagpengemodtagere, som er faldet ud af dagpengesystemet og er røget på uddannelsesydelse eller kontanthjælp, siger arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, lektor Thomas Bredgaard.

Han påpeger, at det er særligt svært for langtidsledige kontanthjælpsmodtagere at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

- Når konjunkturerne går op, bliver de ressourcestærke ledige ansat først. Gruppen af langtidsledige er langt mindre konjunkturfølsom. Det kan skyldes flere ting; for eksempel helbredsmæssige problemer eller manglende kompetencer, men også at det i sig selv medfører en form for stigmatisering overfor arbejdsgiverne. Men det er altså typisk dem, der ansættes til sidst, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.