Flere nordjyder på overførselsindkomst

Otte kommuner i top på liste over offentlig forsørgelse

Flere nordjyske kommuner er med i toppen over kommuner, hvor flest personer bliver forsørget af det offentlige. Arkivfoto <i>Carl Th. Poulsen</i>

Flere nordjyske kommuner er med i toppen over kommuner, hvor flest personer bliver forsørget af det offentlige. Arkivfoto Carl Th. Poulsen

NORDJYLLAND:Otte nordjyske kommuner ligger øverst i tabellen over de kommuner i landet, hvor flest mennesker er på offentlig forsørgelse. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De otte kommuner, der ligger højt placeret på listen er Morsø, Thisted, Frederikshavn, Jammerbugt, Mariagerfjord, Hjørring, Brønderslev og Vesthimmerland. I Morsø kommune er 31 procent i den arbejdsdygtige alder på overførselsindkomst. Det kan for eksempel være kontanthjælp eller førtidspension, viser analysen. Det svarer næsten til hver tredje. I de øvrige kommuner, der her er nævnt, ligger antallet mellem 26,7 og 28,3 procent. Altså godt og vel hver fjerde person i den arbejdsdygtige alder.

Stor forskel på kommuner

Samlet set er det lidt mere end hver femte, som landet over modtager offentlig forsørgelse. Men der er stor forskel på de enkelte kommuner.

- Der er store regionale og kommunale forskelle. I de kommuner, hvor flest er overførselsmodtagere, er det faktisk over hver 3. person i den arbejdsdygtige alder. Det er vel at mærke, når vi udelader de studerende, siger senioranalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De kommuner, som har flest personer på overførselsindkomst er også de kommuner, der har flest ledige.

- Andelen af offentligt forsørgede er steget under krisen. Det er især gruppen af kontanthjælpsmodtagere, der er vokset. Her er en af de store udfordringer at få løftet uddannelsesniveauet, siger Erik Bjørsted.

Værst ser det ud på Lolland, hvor 37,5 procent af befolkningen i den arbejdsdygtige alder er på overførselsindkomst. I Gentofte er antallet 12,5 procent.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.